












Cu câteva zile în urmă, Ionel Arsene, prezent la un eveniment în zona Roman a declarat:
„Vreau să fac un apel public către primarul municipiului Roman Lucian Micu. Foarte mulți romașcani îmi scriu și și îmi semnalează problemele existente pe Centura Est a municipiului Roman, unde sunt cratere și carosabilul este distrus și își rup mașinile.
Dacă administrația de la Roman, marii oameni politici nu găsesc soluții să reabiliteze centura Est a Romanului, îi invit să facă o hotărâre de Consiliu Local și să o predea Consiliului Județean Neamț.
Eu mă angajez în fața romașcanilor că o voi reabilita, într-o lună de zile de la primirea oficială, prin HCL.
Dacă ei nu au găsit soluții, eu, președintele CJ Neamț, mă angajez să reabilitez Centura Est a Romanului, în cel mai scurt timp, din momentul în care o voi primi în administrarea CJ Neamț.
Eu întind o mână romașcanilor. Dacă ei nu au soluții, să vină la președintele CJ Neamț să le rezolv problemele”.

Primarul municipiului Roman a precizat că:
„Am fost plăcut surprins să aflu, din presă, că președintele Consiliului Județean vrea și poate să repare Artera Roman Est, astfel încât vineri am convocat deja o ședință de Consiliu Local pentru a da în administrarea Consiliului Județean drumul, așa cum am făcut anul trecut și cu strada Mihai Viteazul. Noi am dat în judecată constructorul ocolitoarei și așteptăm ca instanța să decidă dacă acesta trebuie să o refacă pe cheltuiala sa sau nu are nicio culpă.
Vestea că, acum, Consiliul Județean vrea să rezolve, chiar într-un termen asumat de o lună, problema traficului de pe o arteră ce traversează terenurile a trei localități din județ este extraordinar de bună pentru toate comunitățile județului nostru, dar și din județele limitrofe.
Sper ca lucrările să înceapă cât mai repede, iar șoferii să aprecieze calitatea drumului la finalizarea investiției și mult timp după ”tăierea panglicii”. E extraordinar când facem echipă pentru binele comunităților și mai ales că putem lăsa ceva în urmă din funcțiile pe care, vremelnic, le ocupăm.”

Vineri, 6 martie, a fost convocată o ședință a CL Roman
Pe ordinea de zi se află proiectul de hotărâre referitor la „transmiterea în administrarea Consiliului Județean Neamț a unui sector de drum – Artera Ocolitoare Roman Est- DJ 207A, în vederea reabilitării”.
Ce precizează Referatul de Aprobare al Proiectului de Hotărâre
Artera Ocolitoare Roman Est-DJ 207A a fost construită in baza Autorizației de Construire 22 din 2010, AC nr. 73 din 2011, nr. 114 din 14.12.2013 și nr. 113 din 11.12.2015 și a fost recepționată prin procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor nr. 1 din 16.05.2016.
Lucrările au fost realizate în 4 sectoare: din strada Cucutei până în DJ 207A; din DJ 207A până în strada Plopilor și din strada Plopilor până in DN2.
Sectorul 3 din proiect, respectiv din DJ 207A in strada Plopilor, reprezintă drum nou, în lungime de 3750 m și a fost realizat pe un traseu de drum de acces la terenurile agricole, lipsit de orice sistematizare.
Sectorul 4 face legătura între această porțiune noua și DN2, suprapunându-se pe o porțiune din strada Plopilor.
Lucrarea s-a realizat in baza contractului nr. 10096/04.07.2013 încheiat cu Asocierea S.C. IMROM S.A. și S.C. DARCONS S.R.L., acordând o garanție de buna execuție de cel puțin 60 luni de la data semnării procesului verbal la terminarea lucrărilor pentru execuția sectorului de drum nou.
În cursul anului 2017 s-au constatat numeroase degradări apărute în carosabil în urma lucrărilor, astfel încât s-a procedat la notificarea liderului asocierii S.C. IMROM S.A., solicitându-i-se să ia masuri de remediere, iar acesta a comunicat faptul că a remediat parțial degradările din carosabil.
Ulterior, în cursul anului 2018, în perioada de garanție, s-au constatat din nou degradări în carosabil la același obiectiv, fiind din nou notificat liderul asocierii pentru a efectua remedierile care se impun și a readuce carosabilul la starea inițială, însă S.C. IMROM S.A. ne-a comunicat faptul că refuză să procedeze la remedierea deprecierilor intervenite în carosabil, drept pentru care s-a procedat la executarea garanției de bună execuție. Cum această garanție nu acoperă valoarea deprecierilor s-a promovat acțiune judecătorească in vederea obligării executantului la refacerea lucrării sau la plata contravalorii lucrărilor de remediere.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Neamț – Secția a II a Civilă, în faza administrării probei cu expertiza tehnică judiciară în specialitatea geodezie.
De la data introducerii acțiunii, lucrarea s-a depreciat in mod accentuat, luându-se măsuri de restricționare a traficului și a vitezei pentru punerea in siguranța a traficului. Aceasta porțiune de drum pune in pericol siguranța rutiera, dar nu este posibilă închiderea acesteia, neexistând o soluție viabilă pentru redistribuirea traficului.
„Având in vedere solicitarea publica lansata de Președintele Consiliului Județean Neamț, privind transmiterea acestui obiectiv și disponibilitatea acestuia privind reabilitarea drumului, promovam prezentul proiect de hotărâre.
Având in vedere urgența privind siguranța rutiera, dar și faptul ca litigiul cu executantul vizează obligarea acestuia la plata contravalorii lucrărilor de reparații, nefiind un litigiu care sa vizeze dreptul de proprietate asupra acestuia, consider ca cedarea dreptului de administrare nu influențează soluționarea cauzei”, se arată în Referatul de aprobare al Proiectului de Hotărâre, semnat de primarul municipiului Roman.