Începând de ieri in zona montana a Judetului Neamt cu precadere peste altitudini de 600 m ninge consistent.
In statiunea Durau stratul de zapada este de aproximativ 15-20 cm.
Dupa oprirea precipitatiilor, personalul din cadrul compartimentului prevenire va face o evaluare a sigurantei parcurgerii traseelor spre zona inalta a Parcului National Ceahlau si este foarte probabil ca traseul Durau – Duruitoare – Dochia sa se inchida cu data de 01 decembrie, recomandare care va dura pana la 1 mai 2018.
Ultima data cand traseul a fost inchis mai devreme de 20 decembrie a fost in 2012, precizează Salvamont Neamț.
ATENTIONARE!
In perioada urmatoare temparaturile se vor mentine negative in zona nmontana a Judetului Neamt . Se va asterne un strat consistent de zapada iar la inceputul lunii Decembrie va fi viscol si vor aparea acumulari de zapada si scaderea factorului widchill. Deasemenea vizibilitatea va fi foarte scazuta mai ales pe timpul noptii cand deplasarile pe traseele turistice si cu precadere in zona platoului si a crestelor montane este nerecomandat existand riscul ratacirii si implicit a intrarii in hipotermie . Timpul de interventie creste simtitor si invers proportional cu timpul nde supravietuire in cazul unui accident montant iar accesul autospecialelor spre zona inalta este incert ca dealtfel si eventualul suport aero.
Atat turistii cat si locuitorii zonei montane trebuie sa stie ca recent a fost elaborata de catre Ministerul de Interne editia a II a Procedurii pentru Managementul Informatiilor in Cursul Misiunilor de Salvare Montana, document elaborat in baza legislatiei in vigoare si care delimiteaza clar responsabilitatile si atributiile structurilor ce isi desfasoara activitatea in zona montana. Astfel, cazurile in care sunt implicate persoane care prezinta afectiuni medicale, sau sunt in pericol iminent de accidentare si cele disparute, despre care nu sunt informatii certe privind starea sanatatii, apartin si vor fi solutionate de catre structurile salvamont. In functie de situatie salvamontistii vor solicita sprijin pentru preluarea accidentatului de catre serviciile SMURD, Ambulanta, elicoptere SMURD/IGAV sau pot solicita resurse de sprijin din partea Inspectoratelor Judetene pentru situatii de Urgenta sau Departamantului pentru Situatii de Urgenta. In cazurile de persoane ratacite si fara afectiuni medicale, Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta, in functie de elementele evenimentului, vor decide modul in care acesta va fi solutionat. In alte situatii, in care sunt implicate persoane care nu prezinta afectiuni medicale sau pericol iminent de accidentare , si care nu se incadreaza in niciuna din situatiile de mai sus vor, cazurile vor fi solutionate de jandarmeria montana. Exista acum certitudinea ca persoanele care au nevoie de ajutor pe munte vor beneficia de cele mai bune servicii, asigurate de structuri bine pregatite, dotate, competente si in conformitate cu legislatia in vigoare.
Va dorim cat mai multe excursii reusite si linistite pe munte !
Comunicat Salvamont Neamț