











Conducerea companiei APAVITAL a fost azi la o primă întâlnire cu membrii Consiliului Local Roman. Directorul general al ApaVital, domul inginer Doruș, a făcut o prezentare a companiei după care timp de o oră a răspuns la întrebările membrilor Consiliului.
Concluziile discuției:
• ApaVital nu are cum să preia furnizarea apei în Roman, sub nicio formă, mai devreme de 15 iunie – 1 iulie 2024. Ăsta e termenul cel mai optimist, care iese din adunarea termenelor procedurale necesare pentru etapele juridice/administrative ale procesului.
• Nu există soluții miraculoase la problema Romanului și momentan ApaVital nu are suficiente informații tehnice despre problemele rețelei din Roman pentru a putea spune cât timp va dura până când vor furniza apă 24 de ore/zi. Asta vor putea stabili doar după ce semnăm contractul, preiau furnizarea și fac cercetări în teren.
• Compania ApaVital va investi (doar) atât cât permite Fondul IID (întreținere, înlocuire și dezvoltare) aferent municipiului Roman, pe baza redevenței generate de apa vândută, sau fonduri nerambursabile din diferite programe de finanțare pe care le poate accesa compania ca operator. Vor face pe cheltuiala lor mici reparații necesare dar….
• Primăria este proprietarul conductelor/echipamentelor și va trebui să-și asume o parte din investițiile necesare, a căror valoare se va stabili după evaluarea situației, ulterior încheierii contractului de delegare.
• Compania ne va asista în identificarea programelor de finanțare cu fonduri nerambursabile (europene, guvernamentale etc.) pentru care municipiul Roman este eligibil și va oferi asistența tehnică necesară pentru obținerea finanțărilor.
• Va exista o perioadă de adaptare la regulile și rigorile de funcționare ale ApaVital pentru consumatori, mai ales pentru cei de la bloc, reprezentați de asociații de proprietari. Istoria (de la Pașcani) ne învață ca adaptarea va fi pe alocuri dificilă.
• Agenții economici vor plăti pentru apa de ploaie / zăpada scursă în canalizare pe proprietățile lor. Pentru ploaia/zăpada de pe domeniul public va plăti Municipiul Roman. Oricât am insistat nu am primit exemple de cifre din facturi de la Pașcani sau Iași.
• ApaVital are propria echipă de asfaltare a gropilor după intervenții și nu vor mai rămâne găuri / denivelări în asfalt după avarii, așa cum rămân acum când ApaServ plătește asfaltarea la primărie iar primăria se zgârcește.
Concluziile personale:
• Colaborarea cu ApaVital ar forța primăria Roman să devină mai profesionistă, indiferent cine va fi primar.
• Termenul 15 iunie – 1 iulie, adică imediat după alegeri, este foarte convenabil pentru mesajele unor candidați la primărie care spun (probabil mint) că „ei se luptă dar o să se rezolve după alegeri”.
• Agenții economici o să fie cocoșați de noile facturi la apă când plouă și când ninge mult, mai ales ăia care au curți mari și betonate. Dacă aveți cunoștințe prin Pașcani/Iași, cereți o părere.
Una peste alta, părerea mea de jurist care ocupă funcția de viceprimar și mai cunoaște și ceva politică este că toată discuția asta e o cacealma scumpă negociată de PNL Neamț cu PNL Iași (șefii ApaVital de la Consiliul Județean Iași).
Ca cetățean care nu are apă noaptea îmi doresc să mă înșel și să vină cu adevărat cei de la ApaVital, despre care și eu cred că sunt cu adevărat profesioniști, și să ne „salveze”. Cert este că și pentru ei situația Romanului, foarte gravă din cauza a muuuuulți ani de neglijență, este un adevărat fenomen, cu care nu s-au mai întâlnit până acum. Poate primim chiar și „golden buzz”
Viceprimarul municipiului Roman Radu Samson