A+ A A-

Cetatea Nouă a Romanului, în atenția conducerii CJ Neamț pentru reconstruire și redarea în circuitul turistic

cetatea noua a romanului 1Pe malul stâng al râului Siret, în apropierea drumului principal care lega sudul de nordul Moldovei în perioada medievală, cale de acces importantă ce făcea parte din Drumul Mătăsii, se găsește Cetatea Nouă a Romanului, singura fortificație construită integral din piatră de domnitorul Ștefan cel Mare, în anul 1466.

Din anul 1675, când domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino a pus în aplicare ordinul turcilor de a o distruge, sătenii din împrejurimi s-au aprovizionat cu piatră pe care au folosit-o la construcția fundațiilor pentru case și fântâni. cetatea noua a romanului 2

Astăzi, Cetatea Nouă a Romanului este doar o ruină fiind acoperită integral cu pământ în anii '70 și '80. Istoricii și arheologii spun că Cetatea Nouă a Romanului este cel mai important monument de arhitectură medievală din Moldova.

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț a fost în vizită în locul unde este acoperită de pământ Cetatea Nouă a Romanului, la Gâdinți.

„Un astfel de monument, cu o așa mare încărcătură istorică pentru județul Neamț și pentru România, trebuie redat publicului! Am inițiat deja demersurile pentru trecerea obiectivului în patrimoniul Consiliului Județean Neamț de la Ministerul Culturii și identificarea de resurse financiare pentru reconstruirea cetății în vederea introducerii acesteia în circuitul turistic național. Îmi doresc ca toate simbolurile istorice aflate în județul Neamț să fie puse în valoare așa cum se cuvine”, spune Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Romanul Financiar

Copyright © 2013-2019 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.