A+ A A-

Furtună în zona Roman: Curți inundate, drumuri acoperite cu noroi, case fără energie electrică

raport inundatii 1Urmare a efectelor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în perioada 16.06.2018, în intervalul orar 02:35 – 06:30 cantitățile de apă au depășit 25-30 l/m.p., au avut loc scurgeri de pe versanți, băltiri ale apelor, incapacitatea preluării volumului de apă de rețeaua de șanțuri, acumulări de pământ de pe terenurile agricole învecinate.

Conform rapoartelor Prefecturii Neamț, la ora 6:00 erau nealimentate cu energie electrica 2 localități: Miron Costin (comuna Trifești) și Stănița, parțial afectate 2 linii electrice, 19 puncte de transformare, cu 2063 consumatori nealimentati. La ora 10:30, s-au alimentat toți consumatorii.

Probleme au fost în localitățile Trifeşti, Stăniţa, Oniceni, Văleni, Boteşti, Băluşeşti, Icuşeşti, Costişa, unde mai multe curți, terenuri agricole și case au fost inundate, conform unui prim raport, la ora 6:00:raport inundatii 2

-      1 locuinţă inundată în sat Poiana Humei, com Oniceni

-      1 curte inundată în sat Văleni, com Văleni

-      1 curte inundată în sat Barticeşti, com Boteşti

-      1 curte inundată în sat Secuieni, com Secuien

-      3 curți inundate în sat Băluşeşti, com Icuşeşt

-      3 curți inundate în sat Costişa, com Costiş

-      Terenuri afectate: 10 ha teren agricol inundat in com Costişa

La ora 13:00, conform Prefecturii Neamț, ca urmare a scurgerilor de pe versanți dar și incapacitatea de preluare a rețelei de șanțuri a apei:

-      în comuna Ruginoasa au fost afectate două localități, satul Bozienii de Sus și satul Ruginoasa (0,35 km drum comunal și 3,90 km drumuri sătești)

-      în comuna Icușești au fost afectate satele: Bălușești, Bătrânești, Rocna, Spiridonești (mai multe drumuri, terenuri agricole și 8 gospodării)

-      în comuna Secuieni au fost afectate satele: Bârjoveni, Bogzești, Butnărești, Giulești, Prăjești, Secuieni și Uncești (terenuri arabile și drumuri)

raport inundatii 3La Moldoveni a interveni SVSU și ISU prin Detasamentul Roman la o intervenție într-o gospodărie.

Misiuni executate de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență:

-      CLSU Văleni - a acţionat cu un bulduexcavator pentru a dirija scurgerile de pe versanţi şi pr. Adîncata care afectau au afectat o curte

-      CLSU Boteşti - a acţionat cu mijloace de primă intervenţie pentu a evacua apa dintr-o curte din satul Barticeşti

-      CLSU Secuieni – a actionat cu o vitanjă şi 1 motopompă pentru evacuarea apei dintr-o curte ce a fost inundată in urma refulări canalizării

-      CLSU Icuşeşti – a intervenit pe raza localitati Barticeşti pentru evacuarea apei din 3 curti

-      CLSU Costişa - a interveni pentru evacuarea apei din 3 curţi

-      CLSU Oniceni - a acţionează cu un bulduexcavator şi motopompă pentru evacuarea apei dintr-o

locuinţă

-      CLSU Dulceşti –a intervenit (cu un bulduexcavator) împreună cu un utilaj de la SDN district Roman pentru îndepărtarea aluviunilor de pe DN 15 D

Comitetele locale vor evalua pagubele de pe raza UAT-urilor şi ulterior vor transmite rapoarte operative

Misiuni în desfasurare:

Misiune evacuare apa din locuinţă şi curte în localitatea sat Poiana Humei, com Oniceni intervine Detaşamentul de Pompieri Roman cu 1 autospecială - 4 subofiţeti şi SVSU Oniceni cu un buldoexcavator şi motopompă

Furnizarea utilităţilor publice (la ora 06.00):  

La data de 16.06.2018 ora 06:00 erau nealimentate cu energie electrică 2 localităţi din 2 UAT-uri: com. Trifeşti (sat Miron Costin), com. Stăniţa (sat Staniţa), fiind afectate parţial 2 linii electrice, 19 puncte de transformare, iar 2063 de consumatori au fost nealimentaţi. DELGAZ GRID a intervine cu o echipă pentru remedierea defectelor şi alimentarea consumatorilor.

Sursa: Raport Operativ al Prefecturii Neamț

Romanul Financiar

Copyright © 2013-2019 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.