A+ A A-

Intersecții și trotuare la standarde europene, în Roman: pavele tactile și sistem acustic pentru atenționare

pavele tactile 1Legea 448/2006 (Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap), la articolul 64, se arată că:

„Pana la data de 31 decembrie 2007, autoritatile administratiei publice locale competente au obligatia sa ia masuri pentru:

a) adaptarea trecerilor de pietoni de pe strazile si drumurile publice conform prevederilor legale, inclusiv marcarea prin pavaj tactil;

b) montarea sistemelor de semnalizare sonora si vizuala la intersectiile cu trafic intens.”

Rolul marcajelor tactile este de a permite nevăzătorilor să se orienteze într-un spaţiu deschis. Acest tip de covoare se aplică sub formă de benzi longitudinale şi au un profil special, care permite dirijarea bastonului în direcţia care trebuie urmată. Profilul special al indicatoarelor tactile permite inclusiv urmărirea direcţiei indicate de acestea prin pantofi cu talpă normală.

Totodată, prin montarea corectă a marcajelor tactile, nevăzătorul este avertizat de apropierea unor zone cu potenţial pericol, cum sunt: treptele, scările rulante, traversările, uşile sau alte obstacole, precum şi schimbările de direcţie.

În Roman, se execută deja lucrări pentru adaptarea intersecțiilor și trotuarelor intens circulate la prevederile Legii 448/2006.

Lucrările se execută conform contractului încheiat de Primăria Roman cu firma SC Ciocoiu Construct SRL. Este vorba de contractul anual pentru montarea de pavele.

Pentru partea de pavele tactile (achiziționate de firma Ciocoiu Construct) și șapte sisteme sonore, costul aproximativ este de 24.000 de lei.

Pavelele tactile se montează pe ambele trotuare de pe bulevardul Roman Mușat, între intersecțiile cu str. Oituz și cu str. Dobogeanu Gherea (trotuarele Tosca - Pascal, Stare Civilă - Primărie).

Sistem acustic pentru atenționare s-a montat la intersecția Primărie -Tosca, la Pascal, urmează să mai fie montat unul la BCR și unul la Școala Alexandru Ioan Cuza.

Romanul Financiar

Copyright © 2013-2018 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.