A+ A A-

Consecința deciziei Guvernului: Blocarea investițiilor în Roman. Pierderile înregistrate prin diminuarea impozitului pe venit sunt foarte mari

investitii pierdereScăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% a fost o măsură care s-a aplicat din prima zi a anului 2018, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește administrațiile locale, rezultatele se văd abia în luna martie, când Ministerul de Finanțe virează cotele defalcate din impozitul pe venit, de 10% față de 16%, aferent lunii ianuarie 2018.

Spre deosebire de cota defalcată din TVA care este folosită pentru cheltuieli fixe, banii din impozitul pe venit sunt folosiți în special pentru investiții, dar și pentru subvenții, curățenie, etc.

Majoritatea lucrărilor de modernizare a unităților de învățământ sau sanitare desfășurate de autoritățile locale se fac din banii din această sursă. Scăderea bruscă a veniturilor va duce implicit și la scăderea investițiilor din aceste domenii.

Vreau să vă spun că Primăria Roman înregistrează pierderi din cauza deciziei Guvernului de a diminua impozitul pe venit, impozit care revine administrațiilor locale.

În ianuarie 2018, s-au primit cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru lunile noiembrie și decembrie când încă era impozitul de 16%.

Veniturile Primăriei Roman corespunzătoare acestui impozit erau de 2.550.000 lei, pe fiecare din cele două luni.

Acum, în martie, 2018, am încasat cota de 10% din impozitul pe venit, pentru luna ianuarie. Am încasat 1.450.000 lei, cu 1.100.000 lei mai puțin.

Iată care este pierderea pe care o înregistrează administrația locală, în ceea ce privește impozitul pe venit, pentru o lună. Vă întreb, ce se poate realiza cu acești bani, pe plan local, ca investiție”, a precizat Lucian Micu, primarul municipiului Roman.

Sesizat de Asociația Municipiilor, de Asociația Comunelor și alte organizații ale administrațiilor locale, conducerea Guvernul României a promis că va aloca fondurile compensatorii necesare la o eventuală rectificare bugetară. Până atunci, dacă ne referim la Primăria Roman, lunar, se înregistrează cu o pierdere de 1.100.000 lei, bani care puteau fi folosiți la investiții.

Romanul Financiar

 

Copyright © 2013-2018 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.