A+ A A-

Protopopiatul Roman: Sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

sinaxa arhiepiscopie 1În contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam, așa cum a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul 2018, în data de 10 ianuarie a.c., la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a avut loc Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La slujba care a deschis seria sinaxelor liturgice anuale ce vor fi organizate în luna ianuarie pentru protopopiatele Eparhiei, au participat sub coordonarea preotului Dragoș Munteanu toți preoții din Protopopiatul Roman, care au fost împărtășiți de către Ierarh.

La final, preoții care au fost s-au implicat în activitatea de inventariere la nivel de protoierie au primit diplome de vrednicie. La frumosul eveniment duhovnicesc au fost prezente și oficialități centrale, județene și locale, acestea primind diplome de onoare pentru ajutorul oferit Bisericii.

Evenimentul liturgic de astăzi a debutat cu procesiunea preoților romașcani care s-au deplasat de la Catedrala arhiepiscopală la Paraclisul din incinta Centrului eparhial, închinat Sfântului Antipa de la Calapodești, ocrotitorul eparhiei, unde ierarhul a săvârșit slujba acatistului sfântului. Apoi, soborul preoților, în sunetul clopotelor și al cântărilor, s-a deplasat spre sfântul lăcaș mușatin închinat Cuvioasei Parascheva pentru a înălța rugăciuni către Milostivul Dumnezeu și a se întâlni în sinaxă liturgică în jurul Sfântului Potir. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți făuritorii Marii Uniri în contextul Anului comemorativ 2018.sinaxa arhiepiscopie 2

Nu au fost uitate nici activitățile cultural-catehetice, social-filantropice și patrimoniale din protopopiatul Roman fiind evidențiate parohiile care au muncit foarte mult, dar și celelalte parohii care au fost îndemnate părintește să urmeze exemplul frumos al comunităților dinamice implicate în viața contemporană.

La final, toți slujitorii și credincioșii prezenți s-au închinat la Sfânta Cruce a Sfântului Antipa care a fost adusă în data de 9 ianuarie, în ajunul sărbătorii, de la mănăstirea Calapodești din comuna Dealu Morii, din județul Bacău, de către o delegație preoțească până la sediul protopopiatului Sascut unde a fost săvârșită slujba acatistului Sfântului, apoi aceasta a fost înmânată preoților de la Catedrala din Roman.

Tot acum, Înaltpreasfinția Sa a oferit distincții de vrednicie unor preoți care s-au implicat activ în activitatea de inventariere a patrimoniului bisericilor din Protopopiatul Roman.

La frumosul eveniment duhovnicesc au fost prezente și oficialități centrale, județene și locale, acestea primind diplome de onoare pentru ajutorul oferit Bisericii. De asemenea, la acest moment festiv au fost prezenți și tineri îmbrăcați în frumosul costum popular românesc.

Sursa: epr.ro

Copyright © 2013-2018 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.