A+ A A-

Deputatul Iulian Bulai: „Dacă dai în țărani și în omul de la talpa țării, dai in mine!”

replica iulian bulai„Eu am crescut de fapt într-un lanț de evaziune fiscală: mereu am mâncat oua de la găinile crescute de mama si tata.”

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru, susține că înclinația românilor spre autoconsum “ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei” pentru că grădinile, cotețele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite.

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani !

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin).

Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, este mesajul scris de Varujan Vosganian pe Facebook.

Deputatul Iulian Bulai dă o replică fermă

Domnul Varujan Vosganian spune ca mama face evaziune fiscală atunci când ne da oua la masa.

Eu am crescut de fapt într-un lanț de evaziune fiscală: mereu am mâncat oua de la găinile crescute de mama si tata.

Nu doar atât.

Lapte cumpăram fără bon de la Petrică a lu tanti Mărioara lui Costoi. Sau ii dădeam fan si el ne dădea lapte.

Ciuperci cumpărăm de la niște săraci din Vulpășești care veneau prin sat. Tot fără bon.

Brânza de la un căruțaș de la Oțeleni.

Cireșe luam de la mătușa Tereza. Miere de la unchiul Bernard. Brânza de vaca de la bădia Ferdinand si familia lui.

Când tăiam porc duceam la vecini. Când tăiau ei vițelul ne dădeau ei carne.

Era o societate bazată pe troc. Si încă mai este in mare parte. Cum sa interzici aceste gesturi de prietenie si de generozitate?

Ce nu spune acest coleg este ca el este suspectat într-un dosar de corupție cu prejudicii de aproximativ 62 milioane de euro.

L-au salvat colegii lui in legislatura trecută si acum da in țărani.

I-am cumpărat ultima carte din curiozitate pentru un coleg de rând.

Nu mai pot sa o deschid.

Dai in țărani si omul de la talpa tării, dai in mine.

Romanul Financiar

Copyright © 2013-2018 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.