In data de 15 aprilie 2021 a avut loc pe platforma Zoom o intalnire a oamenilor de afaceri din zona Roman, la care au participat pe langa reprezentantii a 25 de firme, primarul municipiului Roman, domnul Leonard Achiriloaei, doamna Rodica Popescu, Director al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Neamt si domnul Ioan Popescu, Inspector Sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt.
Tema intalnirii a fost legata de identificarea problemelor cu care se confrunta in prezent firmele din zona Roman, propunerile acestora privind imbunatatirea mediului in care isi desfasoara activitatea si lamurirea unor aspecte in ceea ce priveste piata fortei de munca.
Din interventiile participantilor s-au desprins urmatoarele probleme:
1. Lipsa disponibilitatilor banesti ale firmelor afectate de pandemie (venituri scazute, lipsa creditului, etc) ceea ce duce la blocaje in activitate.
Astfel, chiar si in cazul facilitatilor oferite de stat cum ar fi Ordonanta 132/2020 aprobata prin Legea 58/2021 de reducere temporara a timpului de munca al salariatilor pana la 80% si primirea de catre acestia a unei indemnizatii de 75% din salariul brut lunar corespunzator orelor nelucrate, firma angajatoare se afla in situatia de a plati salariatilor aceasta indemnizatie si datoriile la stat aferente si de a recupera apoi aceste sume prin intermediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca.
Propunere – sa se efectueze plata direct de la AJOFM catre firme pentru salariile nete si catre bugetul de stat a contributiilor aferente pentru a reduce blocajele financiare a firmelor.
2. O alta problema de cash-flow este generata de intarzierea decontarii indemnizatiilor pentru concediile medicale de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
Se cunoaste faptul ca in aceasta perioada foarte multi salariati au fost in concedii medicale din cauza imbolnavirii cu SARS-COV 2 sau care au fost carantinati din cauza contactelor cu bolnavi de COVID. In afara de faptul ca firmele au suferit din cauza lipsei salariatilor de la locul de munca, acestea se afla si in situatia de a plati indemnizatiile de concedii medicale si datoriile la bugetul de stat aferente iar timpii de decontare a acestor indemnizatii se ridica in prezent la peste cinci luni.
Propunere – compensarea sumelor de recuperare de la Casa de Asigurari de Sanatate cu datoriile firmei catre bugetul de stat (impozit venit, impozit profit, contributii de asigurari sociale si de sanatate, TVA, etc.)
3. Masurile de stimulare oferite de statul roman, cum ar fi creditele cu dobanda subventionata au fost limitate la anumite industrii si nu toate firmele care au avut de suferit din cauza pandemiei au avut access la aceste masuri.
Astfel se genereaza o conduita neechitabila a statului fata de diferitele sectoare de activitate.
Propunere – oferirea facilitatilor de orice fel tuturor firmelor care pot demonstra scaderea cifrei de afaceri in perioada pandemiei, indiferent de codul CAEN.
4. Lipsa fortei de munca, calificata sau necalificata de pe piata coroborata cu anumite reglementari care ofera facilitate anumitor sectoare de activitate duc la migrarea fortei de munca catre sectoarele avantajate.
Astfel, lucratorii in contructii in afara faptului ca beneficiaza de un salariu minim de 3000 lei au in acelasi timp scutiri de contributii si impozite ceea ce creeaza dezechilibre pe piata fortei de munca. In prezent se observa o migratie a lucratorilor catre acest sector in defavoarea celorlalte industrii.
Propunere – oferirea acestor facilitati si firmelor care lucreaza in alte sectoare de activitate, indeosebi din industria prelucratoare.
5. Din cauza reducerii volumului de activitate si a cifrei de afaceri a firmelor sunt unele taxe si impozite greu de suportat.
Propunere – reducere a taxelor si impozitelor locale proportional cu scaderea volumului de activitate a firmelor.
6. In perioada de pandemie unele firme au facut eforturi deosebite de a introduce in productie materiale si echipamente destinate protectiei medicale (masti, combinezoane, viziere, substante dezinfectante, etc) si de a le autoriza.
Acest lucru a insemnat un efort investitional deosebit pentru firme. In acelasi timp, statul in loc sa apeleze la resursele interne pentru aprovizionarea cu aceste materiale a preferat sa le importe.
Propunere – achizitia materialelor de protectie medicala in primul rand de la producatorii interni si apoi apelarea la resurse externe. Oferirea de facilitat i firmelor care au introdus in productie astfel de materiale. Usurarea accesului firmelor la sistemul de achizitii publice care este deosebit de dificil si greu de accesat si modificarea in acest sens a legii achizitiilor publice.
7. In prezent sunt introduse si comercializate pe piata produse care intra fara forme legale.
Inclusiv ANAF comercializeaza prin magazinele proprii articole confiscate in activitatea sa ceea ce duce la concurenta neloiala si vine sa reduca desfacerea produselor fabricate in mod legal si cu respectarea tuturor reglementarilor in vigoare.
Propunere – asa cum in industria muzicala se distrug CD-urile piratate asa si pentru celelalte produse confiscate ar trebui sa nu se introduca in piata interna ci sa fie distruse sau donate cu titlu gratuit unitatilor din sistemul de protectie sociala (camine de batrani, case de copii, etc).
8. Desi fenomenul folosirii muncii fara forme legale s-a restrans in ultimii ani totusi inca exista o anumita concurenta datorata acestui fenomen.
Astfel , mai ales in domeniul constructiilor se foloseste in continuare munca nedeclarata iar firmele care lucreaza cu forme legale si cu salariati in baza contractelor de munca sa ofere salarii mai mari cu cresterea automata a tarifelor de realizare a constructiilor determinand un cerc vicios ce s-ar elimina in lisas acestei concurente neloiale.
Propunere – eliberarea autorizatiilor de constructie cu conditia existentei unui contract de lucrari intre beneficiar si o firma autorizata de constructii si prezentarea la receptia cladirii a devizelor de lucrari a firmei autorizate.
9. Sunt firme care in perioada aceasta de pandemie au fost nevoite sa-si intrerupa total activitatea ceea ce face foarte dificila, de multe ori imposibila reluarea acesteia.
Propunere – un pachet de masuri care sa fie destinate firmelor pentru mentinerea chiar si la un nivel minim a activitatii.
10. Se cunoaste ca exportul României, indeosebi a produselor procesate industrial din majoritatea domeniilor sunt in proportie de 75% livrari pe piata UE.
Avand in vedere contractarea pietei europene, consumul scazand puternic in ultimul an, sunt afectate in aceeasi masura si firmele romanesti.
Propunere – realizarea unui program de promovare activa a produselor si firmelor romanesti pe piete emergente din afara UE – China, tarile din zona golfului sau din vestul Africii, etc.
Domnul primar Leonard Achiriloaiei a reafirmat disponibilitatea sa si a echipei pe care o conduce de a fi puntea de legatura intre firme si autoritatile abilitate pentru orice problema cu care mediul de afaceri se confrunta.
Doamna director a AJOFM Neamt Rodica Popescu, a facut o trecere in revista a facilitatilor oferite de stat pentru mentinerea angajatilor in firme.
Domnul Inspector Sef al ITM Neamt, Ioan Popescu a solicitat ajutorul in identificarea muncii nedeclarate si si-a afirmat inca o data pozitia intransigenta in sanctionarea acestei practici propunand totodata inasprirea masurilor. Dumnealui propune pe langa amenda aplicata si calcularea contributiilor la asigurarile sociale si a impozitului pe venitul din salarii aferente folosirii fortei de munca pe 6 luni precedente momentului constatarii contraventiei.
Camera de Comert si Industrie Neamt prin intermediul domnului Presedinte Mihai Apopii si-a luat angajamentul de a promova toate propunerile venite de la mediul de afaceri, prezente si viitoare.
Comunicat de presă Camera de Comerț și Industrie Neamț