În perioada 11 – 21 septembrie 2019, o Delegație AMR condusă de Președintele Robert Sorin Negoiță, efectuează o vizită de studiu în Norvegia, Suedia și Finlanda, unde vor avea întâlniri cu primari și reprezentanți ai administrațiilor locale din Oslo, Stockholm și Helsinki.
Din delegație face parte și primarul municipiului Roman Lucian Micu.
Scopul vizitei este acela de a învăța din experiența administrativă și organizatorică în domenii de interes comun: regenerare urbană, digitalizare, parteneriat public-privat, atragere de investiții străine, combaterea schimbărilor climatice, transport public, colectare deșeuri și reciclare, infrastructură publica.
Vizita de studiu a început astăzi, la Oslo, unde în prima parte a zilei, membrii AMR au purtat discuții la sediul Asociației Orașelor și Regiunilor din Norvegia (KS). KS este singura structură asociativă din Norvegia, având ca membrii toate cele 426 de municipalități și 19 județe.
Discuțiile au vizat competențele autorităților publice locale din Norvegia, relația dintre autoritățile locale și autoritățile centrale, precum și procesul de reorganizare teritorială prin care a trecut Norvegia, care începând de anul viitorul, numărul de municipii a fost redus de la 426 de municipii se vor transforma în 356, iar numărul județelor de la 19 la 11.
Programul de lucru a continuat cu o întâlnire cu Primarul Orașului Oslo, dna Marianne Borgen. Dna. Marianne Borgen a prezentat măsurile luate în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, precum interzicerea mașinilor private în centrul orașului, impunerea de taxe de acces în oraș cu mașina, interzicerea accesului mașinilor diesel in anumite zile, licențierea doar a taxi-urilor cu emisii 0, impunerea de taxe foarte mari pentru înmatricularea mașinilor diesel.
Având în vedere măsurile luate, orașului Oslo a investit foarte mult pentru eficientizarea transportului public, îmbunătățirea infrastructurii pentru pietoni și bicicliști, pentru a putea oferi alternative fiabile cetățenilor.
Abordarea schimbărilor climatice este o prioritate ridicată pentru Oslo. Orașul își propune să reducă emisiile cu 95% până în 2030. De asemenea, orașul a devenit si „Capitala vehiculelor electrice ale lumii”, 70% din toate vehiculele vândute in prima jumătate a anului 2019 fiind electrice.
În acest context, Președintele AMR, dl. Robert Negoiță a subliniat importanța intensificării raporturilor de colaborare dintre municipiile din România și Oslo în ceea ce privește transferul de bune practici care au determinat câștigarea de către Oslo a titlului de Capitală Verde Europeană în 2019.
Vizita a continuat cu o întâlnire de lucru la Secretariatul Oslo – Capitala vedere a Europei 2019, unde Managerul proiectului, Anita Lindahl Trosdahl, a prezentat prioritățile orașului până în 2030, fiind abordate teme precum: mobilitatea ecologică, economie circulară, dezvoltare urbană. De asemenea, au fost prezentate măsurile luate de Oslo pentru consolidarea educației climatice în școli.
În continuarea vizitei, delegația AMR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Administrației Locale și Modernizării. În cadrul întâlnirii, au fost purtate discuții cu privire la finanțarea autorităților publice locale și planificarea urbana.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la Ambasada României în Norvegia, unde membrii delegației s-au întâlnit cu dl. Davidoiu Adrian, Ambasadorul extraordinar şi plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei.
Delegația României a beneficiat, pe parcursul întregii vizite, de sprijinul Ambasadei țării noastre în Norvegia, dar şi de implicarea şi susținerea directă a domnului ambasador.
Comunicat de presă al Asociației Municipiilor din România