












În data de 10 februarie 2025, a fost adoptat bugetul de stat și publicat în Monitorul Oficial, iar în termen de 5 zile de la publicare, Ministerul Finanțelor Publice a transmis Direcțiilor Generale ale Finanțelor Publice sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și transferurile consolidabile.
Pe 20 februarie, Direcțiile Generale, precum și Consiliile Județene, trebuiau să repartizeze pe unități administrativ-teritoriale, deci în termen de 5 zile de la comunicare, sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum și transferurile, în vederea definitivării proiectelor bugetelor locale de către ordonatorii principali de credite. Ultimele sume au ajuns, insă, pe data de 23 februarie.
În data de 7 martie, pe baza veniturilor proprii și a sumelor repartizate, ordonatorii principali de credite, în termen de 15 zile așadar, definitivează proiectul bugetului local, iar până pe data de 22 martie (deci alt termen de 15 zile), locuitorii unității administrativ-teritoriale, pot veni cu observații și sugestii, în dezbatere publică, privind proiectul de buget, de la data publicării acestuia.
În termen de 5 zile de la expirarea termenului de depunere a sugestiilor și observațiilor, proiectul bugetului local, însoțit de raportul ordonatorului principal de credite, este supus aprobării autorităților deliberative, pe data de 27 martie.
Având în vedere, așadar, calendarul pentru aprobarea Bugetului Local, conform Legii 273, art.39, ieri, am început dezbaterile publice pe tema bugetului local pentru anul acesta. Deși se anunță un an greu din punct de vedere socio-economic, voi face tot ce trebuie pentru a duce la bun sfârșit cat mai multe proiecte pentru comunitatea noastră.
În prima parte a zilei de ieri, am avut o discuție cu reprezentanții unităților de învățământ din Roman și așa cum știți mereu m-am preocupat de actul educațional, care îmi doresc să fie desfășurat în cele mai bune condiții. Pun un accent deosebit pe funcționalitatea, operaționalitatea și finalizarea proiectelor, a lucrărilor ce se fac la toate unitățile de învățământ.
Anul acesta, voi pune un mare preț pe siguranța elevilor. Din acest motiv, Primăria se va ocupa de tot ceea ce înseamnă sisteme de supraveghere video, iar echipaje ale Poliției Locale vor monitoriza zonele din împrejurimile unităților școlare, pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice.
Știu că voi avea o colaborare strânsă și eficientă cu toți cei implicați, de unde vor rezulta noi și noi proiecte de investiții, de care vor beneficia generații de elevi.
În partea a doua a zilei, am discutat cu reprezentanții din domeniul sănătății. Anul acesta voi finaliza proiectul de amploare ce vizează zona de ambulatoriu a Spitalului de Urgență Roman, proiectul privind stația de sterilizare, reabilitarea exterioară a Policlinicii, dar vom începe și lucrările la spațiile comune din interior, precum și montarea unui lift.
Dacă din fondurile de dezvoltare proprii managementul spitalului reușește să ofere o bună funcționalitate a actului medical, prin achiziționarea de aparatură, dotări noi, eu voi sprijini și implementa proiectele mari, atât pe fonduri europene, cât și guvernamentale.
Am asigurat conducerea Spitalului Municipal de Urgență de implicarea mea totală, pentru a avea în continuare, servicii medicale de cea mai bună calitate.
Totodată, fiind în proximitatea romașcanilor, Centrele de Permanență au intrat într-un amplu program de reabilitare și modernizare, pentru care vom căuta permanent surse de finanțare și soluții pentru a completa actul medical, cât mai eficient.
Ieri, a fost vorba despre educație și sănătate, piloni necesari pentru o societate dinamică, educată și sănătoasă, iar zilele următoare voi avea întâlniri, la fel de importante, cu reprezentanți ai domeniilor de impact la nivelul municipiului, asupra cărora voi reveni cu informații punctuale si cu rezultatele acestor consultări.
Laurențiu Dan Leoreanu – primarul municipiului Roman