









Dr. Silviu Ștefănescu este unul dintre co-autorii unui articol publicat în jurnale științifice, ca urmare a finalizării proiectului european „GAMMA – PLUS”.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” este principalul partener în cadrul acestui proiect de cercetare, alături de HEALTH LABORATORY – IMUNYZE (Dr. Lucica Sima, Ph. D) finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regionala( FEDR) si Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Rezumatul studiilor științifice prezentate în lucare
Utilizarea suplimentelor alimentare a crescut mult în ultimele decenii, în principal din cauza necesității de a corecta deficiențele alimentare, dar și pentru rolul lor de susținere în anumite tratamente medicale. Deși sunt reglementate ca alimente, cu anumite reglementări și cerințe specifice care le deosebesc de alimentele convenționale, producătorii pot alege să adere la standarde mai înalte, ceea ce le permite o actualizare viitoare ca produse farmaceutice sau dispozitive medicale.
Această lucrare prezintă rezultatele studiilor exploratorii pentru introducerea iradierii gamma ca metodă de control al contaminării microbiene pentru liofilizate de ouă comercializate în prezent ca suplimente alimentare.
Au fost efectuate studii de caracterizare cu scopul de a moderniza produsele pentru piața farmaceutică. Tratamentul cu iradiere a îmbunătățit calitatea microbiologică a acestora prin efectul microbicid exercitat și poate fi utilizat atâta timp cât celelalte proprietăți (fizico-chimice și/sau terapeutice) nu sunt afectate.