










Ieri, am luat la pas orașul, din nou, alături de colegii responsabili, din primărie, pentru a vedea, la fața locului, unde și cum trebuie să intervenim. Administrarea unui oraș se face din teren, nu din birou.
Am stabilit o serie de intervenții, atât pe termen scurt, cât și mediu, de amploare, pentru a crește atât confortul cetățenilor, cât și estetica urbană. E adevărat, sunt multe lucruri care nu se pot face de pe o zi pe alta, dar pentru a avea rezultate, cât mai rapid, trebuie să începem imediat și în forță.
Am început analiza în teren cu Piațeta „Max Blecher”, din proximitatea Casei de Cultură, zonă care va fi modificată radical. Am trasat direcțiile principale de lucru, ca această zonă de relaxare să fie una modernă și atractivă pentru toți romașcanii, indiferent de vârstă, iar fondurile vor fi asigurate într-un parteneriat public-privat, Primărie – societatea Somaco. Vreau o zonă cu estetică superioară, dar și funcțională.
Am continuat cu identificarea unor probleme care vor fi remediate rapid și în zonele Unirii, Oituz, Ștefan cel Mare, acolo unde am solicitat colegilor să trateze lucrurile cu seriozitate.
Vrem, nu vrem, un „brand” al orașului este Pietonalul Ștefan cel Mare, care va intra, cât de curând, în reparații generale, dar și în redesenare zonelor verzi, mai ample, mai frumoase. Am cerut echipelor din primărie implicare 100%, nemțească, pentru ca această zonă să devină un punct principal de atracție pentru romașcanii care vor să se plimbe și să se relaxeze, dar și pentru mediul de afaceri care își desfășoară activitatea în Pietonal. Vreau dinamizarea acestei zone, care să redevină atractivă, dar acest lucru, în beneficiul tuturor, se poate realiza doar prin colaborare, bună înțelegere, respect și depășirea proastelor, vechi, metehne, care de altfel au dus la decăderea comercială a zonei. Dacă alții, în alte orașe, pot, o să putem și noi.
Noi investim, căutăm soluții pentru zonă, deschidem puncte administrative care să aducă trafic pietonal în zonă, să vedem cum vor respecta acest lucru și celelalte părți implicate.
Totodată, vreau să subliniez faptul că zona este una pietonală, nu un loc unde să circulăm și să ne parcăm mașinile. Hai să ne respectăm reciproc și mai ales să-i respectăm pe romașcanii care vor o zonă atractivă, în care să se întoarcă. Unul dintre cele mai mari reproșuri, cu reclamații zilnice pe care le primim la primărie, se leagă de traficul și prezența mașinilor în pietonal. Trebuie să facem ceva în acest sens, altfel pietonalul va rămâne doar o groapă.
Am scutit de taxe terasele care își desfășoară activitatea în Pietonal, acum începem să amenajăm zona, spațiul verde, fântânile, pentru a crea o atmosferă plăcută, când mergi și te plimbi cu cei dragi, iar toate acestea au ca scop dezvoltarea zonei și să aducem un plus valoare. Să muncim toți cei interesați, pentru asta!
Mă implic, mă dedic și voi rezolva tot ce mi-am propus, pentru un oraș modern și elegant!
Laurențiu Dan Leoreanu – primarul municipiului Roman

