










În cadrul ședinței Consiliului Local din data de 30 iulie se va discuta un proiect de hotărâre care se referă la acordarea unor facilități pentru plata impozitului pe clădiri, a taxelor pe clădiri și chirii și anularea unor obligații bugetare.
Prin H.C.L. nr. 126/26.06.2020 s-au instituit unele facilități fiscale și s-a aprobat procedura de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31.03.2020, datorate bugetului local de către contribuabilii de pe raza administrativ teritorială a Municipiului Roman.
Prevederile O.U.G. nr. 69/2020 privind instituirea unor facilități fiscale, conferă potrivit art. V, VI și art. XVII, posibilitatea Consiliului Local de a stabili printr-o hotărâre procedura de acordare a unor facilități fiscale și aprobarea procedurii de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31.03.2020, datorate bugetului local de către contribuabilii de pe raza administrativ teritorială a Municipiului Roman.
Găsiți proiectul de hotărâre aici:
Acordarea unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri
Pentru a beneficia de reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până la 50%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor care au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice, au obligația ca până la data de 15 septembrie 2020 inclusiv, să depună la organul fiscal local – Direcția Impozite și Taxe Locale o cerere de acordare a reducerii, însoțită de o declarație pe proprie răspundere.
În cazul proprietarilor care dețin clădiri nerezidențiale date în folosință pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, pe perioada în care s-a instituit starea de urgență, din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă că aceștia se regăsesc concomitent în următoarele situații:
a)au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgență;
b)cel puțin 50% din suprafețele totale deținute și afectate activităților economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosință a clădirilor respective au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total și/sau parțial activitatea economică.
Proprietarii care dețin clădiri nerezidențiale verifică dacă cel puțin 50% din suprafața totală deținută și dată în folosință pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice este afectată de întreruperea totală și/sau parțială a activității acestora la data de 14 mai 2020.
Declarația va fi însoțită de copie după contractul de închiriere și după actul adițional încheiat cu chiriașul din care să rezulte că s-a redus chiria cu minim 50%, precum și de declarațiile pe proprie răspundere ale chiriașului/utilizatorului în care se va menționa fie întreruperea totală a activității economice proprii stabilită conform prevederilor legale, fie întreruperea parțială a activității economice. Chiriașii/utilizatorii care și-au întrerupt parțial activitatea anexează la cerere o copie a certificatului pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Acordarea unor facilități la plata taxei lunare pe clădiri
Pentru a beneficia de scutire de la plata taxei pe clădiri pe perioada stării de urgență, concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, după caz, au obligația ca până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv, să depună la organul fiscal local – Direcția Impozite și Taxe Locale o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere. În declarația pe propria răspundere contribuabilii vor menționa prevederile legale potrivit cărora au avut obligația întreruperii totale a activității proprii, pe perioada instituirii stării de urgență.
Acordarea unor facilități la plata taxei şi a chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public
Pentru a beneficia de scutire la plata taxei si chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public cu panouri publicitare respectiv taxa pentru utilizare temporara a locurilor publice asa cum este prevazut la art. VI din O.U.G. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale utilizatori au obligatia ca pana la data de 15 septembrie 2020, inclusiv, sa depuna la D.I.T.L. Roman o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere împreună cu documente justificative, după caz.
Anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 datorate bugetului local
Pot beneficia de prevederile prezentei proceduri debitorii persoane juridice, persoane fizice, indiferent de forma de proprietate, sau asocieri şi alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv.
În categoria debitorilor prevăzuți la pct. 1 se includ și următorii debitori:
a) debitorii declarați insolvabili, potrivit legii;
b) persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Legii nr.
207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Codul de procedură fiscală, sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, sau potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv legii penale, pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii;
c) debitorii aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare, potrivit prevederilor legale în vigoare;
d) debitorii care la data de 31 martie 2020 inclusiv înregistrează numai obligații de plată accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, denumită în continuare ordonanță de urgență, respectiv până la data de 14 mai 2020;
e) debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații bugetare principale scadente până la data de 31 martie 2020 inclusiv, ca urmare a unei inspecții fiscale sau a unei verificări a situației fiscale personale în derulare la data de 14 mai 2020, indiferent de data comunicării deciziei de impunere.