Odată cu schimbarea bruscă a temperaturilor, ne confruntăm și cu o perioadă a răcelilor. Vedem peste tot în jur persoane cu tuse, febră, nas înfundat și ne temem să nu cadă și asupra noastră duhul cel rău al virozelor respiratorii.
Însă prea puțini dintre noi realizează că soluția nu constă doar în a ne îmbrăca ceva mai gros decât de obicei și a da fuga fuguța la farmacie pentru a cumpăra niște suplimente, care să ne întărească sistemul imunitar.
60-70% din celulele sistemului imunitar se află în intestinul subțire. Această zonă, a intestinului subțire, intră în contact direct cu alimentele pe care le consumăm. Iar în alimentele consumate avem atât nutrienții care intră în componența lor, cât și posibili patogeni aduși din exterior – viruși, bacterii, paraziți. Prin urmare este logic ca natura să așeze în intestinul subțire bariere de apărare pentru corpul nostru. Și va mobiliza o mare parte din celulele sistemului imunitar în acea zonă.
Astfel, în momentul în care ne dorim să avem o imunitate cât mai crescută cu putință, pe lângă suplimentele care ne fac cu ochiul din spatele unor ambalaje frumos colorate sau a unor reclame care de care mai convingătoare, ar trebui să avem în vedere și ceva atât de banal ca mesele noastre zilnice.
Cât de benefice pentru intestinele noastre și deci pentru 60-70% din celulele sistemului nostru imunitar sunt alimentele pe care le consumăm? Cât de mult de furcă dau aceste alimente organismului nostru sau cât de mult îl ajută?
Îi dăm voie corpului să funcționeze corespunzător prin ceea ce mâncăm? Sau îl îngropăm în alimente lipsite de orice fel de valoare nutritivă și la final ridicăm din umeri mirați că am răcit, dând vina doar pe vremea rece de afară?
E important să avem constant o alimentație sănătoasă, care să ne mențină sistemul imunitar la valori optime, astfel încât să ne putem bucura din plin de toamnă și de minunățiile ei, fără a avea grija răcelilor și a virușilor „din ce în ce mai puternici”.
Sunt ei din ce în ce mai puternici sau noi din ce în ce mai slabi din punct de vedere imunitar? Să profităm de bogăția toamnei așadar și să dăm ceva mai mult de furcă virușilor, printr-o alimentație echilibrată și sănătoasă care să întărească sistemele de apărare ale corpului.
Cimpoeșu Mariana – nutriționist