Dacă tot se face vorbire despre criza de apă de la Roman, pun la dispoziția cititorilor o descriere, din arhiva fostei GOSCOM Roman (după un drum lung, ceva de genul APASERV de astăzi) ca să se înțeleagă faptul că apa parcurge un drum lung până la robinetele romașcanilor numai că, trebuie ca acest drum să fie cunoscut de specialiști.
Întrebare pentru specialiști: Dacă apa ajunge în municipiu prin trei conducte și una este avariată, ce fac celelalte două conducte?
Arhivă
„În prima etapă a dezvoltării municipiului s-a impus alimentarea cu apă potabilă într-un regim corespunzător nevoilor cetăţenilor. Astfel, în anul 1910, s-a realizat alimentarea cu apă prin conducta Timişeşti – Roman, cu o lungime de 44 kilometri.
În anul 1966 s-a renunţat la această alimentare ca urmare a realizării primei trepte din Staţia de Captare Pildeşti – Timişeşti. Concomitent cu alimentarea cu apă s-a realizat şi canalizarea apelor menajere, cît şi epurarea acestora.
Captarea apei în Municipiul Roman se realizează în sistem centralizat, din frontul Pildeşti – Simioneşti, amplasat pe malul stâng al râului Moldova la aproximativ opt kilometri de Roman. Capacitatea instalată a acestei surse este de cca. 657 l/s.
Sunt realizate două fronturi de captare:
- frontul vechi – constituit din 66 puţuri forate, cu adâncimea de 10 metri şi 7 puţuri săpate (chesoane) cu diametrul de 3 şi 5 m, prin care se captează un debit maxim de 490 l/s
- frontul nou – constituit din 28 puţuri forate, cu adâncimea de 7,9 – 10 metri şi un dren cu lungimea de 1.040 metri şi diametrul de 400 mm, prin care se captează un debit maxim de 167 l/s.
Transportul apei de la fronturile de captare la rezervoarele de înmagazinare se face prin 3 conducte de aducțiune cu o lungime totală de aproximativ 36 Km.
Complexul de înmagazinare – pompare „Autogară” are în componență:
– 2 rezervoare cu o capacitate de 2.500 mc fiecare;
– 2 rezervoare cu o capacitate de 5000 mc fiecare.
Complexul de înmagazinare – pompare „Parc Zoologic” are în componenţă un rezervor cu o capacitate de 5000 mc.
În fiecare staţie de pompare se realizează şi clorinarea apei prin injecţie în conductele de aducţiune cu aparate de tip ADVANCE.
Reţeaua de distribuţie stradală din municipiul Roman are o lungime totală de 106 km. În interiorul cvartalelor, distribuţia apei se realizează prin 44 km de reţele de serviciu. Diametrul reţelelor de distribuţie este cuprins în zona Dn 80 mm – Dn 500 mm.
În prezent, municipiul Roman dispune de o reţea de canalizare de tip unitar, care se dezvoltă pe întreaga suprafaţă a oraşului, cu excepţia cartierului din partea de Est, de o parte şi de alta a străzii Bogdan Dragoş. Sistemul este alcătuit din 12 reţele şi 4 staţii de pompare ape uzate. Majoritatea celor 12 reţele au transport gravitaţional. Materialul folosit pentru conductele existente este betonul.
Lungimea totală a reţelei de canalizare este de 61.027 m. Prin raportarea lungimii întregii reţele de canalizare la lungimea reţelei stradale a Municipiului Roman, rezultă un grad de acoperirie de 66,3%.
Staţia a fost supusă retehnologizării cu fonduri Grant de la Guvernul din Danemarca şi fonduri locale, între anii 2000 – 2002.”
Notă: pot fi modificări în ceea ce privește investițiile făcute în ultima vreme