Marți, 26 noiembrie, conducerile APASERV Neamț și a zonei Est Roman au susținut o conferință de presă în care a prezentat situația în ceea ce privește problema apei pentru romașcani și perspectivele de soluționare.
Cum se prezintă situația în momentul de față
„Situația în ceea ce privește furnizarea apei în Roman nu este cea mai bună. De ceva timp, suntem nevoiți să raționalizăm apa pentru romașcani și chiar furnizarea apei cu presiune redusă, în timpul zilei, de luni, 25 noiembrie.
Captarea 1 are 32 de pompe și cinci chesoane, captarea 2 are 34 de pompe și două chesoane iar captarea de la Simionești are 28 de pompe și un dren în lungime de 1040 metri.
În momentul de față funcționăm cu 76 de pompe. În 2018 s-au produs niște viituri care au influențat modul în care eram organizați. A urmat o intensă corespondență cu SGA – filiala Neamț. Viiturile au afectat și investițiile noastre cât și investițiile făcute de SGA.
Acum, ne confruntăm cu seceta, factor determinant pentru scăderea nivelului din puțuri. Ne aflăm în imposibilitatea să livrăm optim și nonstop apă romașcanilor.
Debitul Moldovei în zona captării ar trebui să fie de 15 mc/secundă iar în momentul de față este de 9 mc/secundă.
Apele Române au făcut acolo o lucrare mai complexă, terminată în 2017, cu scopul creșterii talvegului în matcă și aducerea apei în zona de captare.
Pe lângă această investiție, Apele Române au răspuns prompt solicitărilor noastre și în 15 noiembrie au finalizat încă o intervenție la captare, pentru reabilitarea brațului care alimentează captările 1 și 2, cele 68 de pompe și șapte chesoane.
După astfel de intervenții, de obicei rezultatele se văd într-un interval cuprins între două și patru săptămâni, depinzând foarte mult și de nivelul de precipitații, în amonte.
Noi sperăm că, pe baza prognozelor ANMH și a intervențiilor făcute în zonă, în următoarele două săptămâni situația să revină la normal și să furnizăm apă nonstop”, a precizat Ioan Vlad Angheluță, directorul general al companiei județene APA SERV SA.
Pierderile de apă în rețeaua de alimentare a municipiului Roman, calculate de companie și existente în momentul de față, sunt 52%, adică, din doi litri de apă furnizați, unul se pierde în pământ.
Investiții pentru remedierea acestei deficiențe majore se pot face doar pe baza unui proiect finanțat cu fonduri europene, compania sau autoritățile locale neavând la dispoziție suma necesară volumului mare de investiții care ar trebui făcute.
În tariful apei este inclusă o pierdere de 45%, reglementată de legislația în vigoare.
Bugetul pentru investiții de care dispune APA SERV într-un an este de 2.000.000 lei, pe toată zona de operare.
Din acești bani, pentru zona Roman, s-a asigurat mentenanța (captare și tratare apă uzată) și s-a realizat o investiție într-o conductă de 1 km, pe str. Zimbrului.
Aceștia au fost banii pentru zona Roman.
Concluzia…
„Din datele pe care le avem acum, în acest moment, eu spun că în următoarele 10 zile, două săptămâni maximum, situația va reveni la normal.
Noi acționăm împreună cu SGA să reabilităm un canal de decolmatare, în zona captării 3, care a rămas, tot de la viiturile anului trecut, colmatat”, a mai spus Ioan Vlad Angheluță, directorul general al companiei județene APA SERV SA.