La finalul anului 2019, conducerea Spitalului Roman anunța că în luna martie, anul 2020, vor fi efectuate primele investigații cu noul computer tomograf, în valoare de 1.350.000 lei, achiziționat din fonduri proprii.
În luna decembrie, anul trecut, Spitalului Municipal de Urgență Roman i s-a eliberat Certificat de Urbanism nr. 548/20.12.2019, pentru „AMENAJARE CABINET MEDICAL PENTRU INSTALARE COMPUTER TOMOGRAF LA SPITALUL DE URGENTA ROMAN”.
La conferința de presă de astăzi, 26 februarie, conducerea Spitalului Roman a explicat că nu se vor putea face investigații tomografice așa cum a anunțat, în luna martie, pentru că firma care livrează computerul tomograf și care, prin contract, s-a angajat să execute și amplasarea acestuia, inclusiv amenajarea camerei, nu a depus documentația pentru eliberarea Autorizației de Construire, care să permită începerea lucrărilor.
Primăria Roman comunică faptul că „în decembrie 2019, a fost eliberat Certificatul de Urbanism iar Spitalul Roman, pentru eliberarea Autorizației de Construcție pentru amplasamentului computerului tomograf, urma să întocmească un dosar tehnic, cu avize și planurile necesare autorizării, lucru care nu s-a întâmplat nici până la această oră.
„Noi, urma să punem la dispoziție o cameră în care să fie amplasat computerul tomograf.
Am identificat o camera dar între timp, firma ne-a comunicat dimensiunile aparatului și am constatat că este necesar un alt amplasament, mai mare, pe care l-am identificat și urmează să înceapă amplasarea.
Menționez că, prin contractul încheiat cu firma care ne livrează computerul tomograf, aceasta se angajează să amenajeze și camera unde va fi amplasat și să execute și lucrările de montaj și service”, a precizat managerul Spitalului Roman Maria Andrici.
Ovidiu Moroșan, manager de proiect la firma General Electric, firma de unde a fost achiziționat computerul tomograf a declarat că „tomograful este adus în totalitate (toate părțile componente) la Spitalul Roman încă de la finele anului trecut. S-a estimat că în luna martie, la final, se vor face primele investigații.
Au fost, însă, niște probleme de autorizare și de obținere a avizelor necesare în dosarul de obținere a Autorizației de Construire. Am identificat camera și trebuie să spargem un perete. A fost nevoie de o expertiză de rezistență și de demararea procedurilor de avizare a lucrărilor.
În concluzie, noi am adunat documentele, le depunem la Urbanism, la Primăria Roman, luna aceasta, am angajat firma de service care execută lucrările și sper ca la sfârșitul lunii martie să fie amplasat aparatul medical în spațiul destinat după care să ne permită efectuarea probelor și autorizarea finală.
Cel târziu în luna aprilie, Spitalul Roman va face primele investigații cu CT-ul, pentru pacienți.”
Conform declarațiilor oficialilor, Spitalului Roman cheltuie, lunar, pentru investigații tomografice, aproximativ 20.000 lei, pentru pacienții de la CPU și aproximativ 30.000 lei, pentru investigațiile pacienților din secții. Sumele sunt plătite la firma care deține computer tomograf.