










Ce nu știai despre carii – Surpriză, din păcate este adevărat … Cariile sunt contagioase!
Sunt cariile contagioase?
Este posibil să fi aflat că majoritatea bolilor cu origine bacteriană, virală sau fungică sunt contagioase. S-ar putea să nu fii surprins(ă) să afli și că bolile dentare, cum ar fi bolile gingivale și cariile sunt de asemenea considerate contagioase! Cariile sunt cauzate de bacteriile din gură care produc acid și erodează smalțul. Cariile în sine nu sunt contagioase, dar bacteriile care le provoacă sunt contagioase! În mod similar, bacteriile ce cauzează boala gingivală sunt, de asemenea, contagioase! În acest articol ne vom concentra asupra bacteriilor cauzatoare de carii. Pentru a explica în continuare, va trebui să ne axăm pe ce înseamnă o carie, cum apare și ce poți face pentru a preveni apariția cariilor.
Ce este o carie?
O cavitate este un dinte afectat de carii, o zonă a dintelui în care acidul a deteriorat suprafața dintelui pentru a crea literalmente o gaură, cunoscută și sub denumirea de carie dentară. Cariile apar sub multe forme. Cariile timpurii se numesc carii incipiente, unde deteriorarea smalțului este minoră și poate fi reparată în continuare prin procesul normal de remineralizare. Celulele din dinți se leagă de diverse forme de ioni de calciu și regenerează smalțul de la suprafața dintelui.
Dacă o carie incipientă este lăsată să se adâncească, degradarea poate continua să deterioreze dentina și pulpa. Fiecare dintre acestea provoacă daune ireparabile care necesită o plombare și, în unele cazuri, sigilarea canalelor radiculare. Aceste cavități în etapă ulterioară pot fi extrem de dureroase și nu se rezolvă de la sine. În aceste carii adânci, bacteriile pot invada pulpa și pot provoca o infecție.
Ce cauzează apariția cariilor?
Cariile sunt cauzate de bacterii dăunătoare specifice care pot trăi în placa dentară. Specificăm că nu toată placa dentară este rea! Nu toate plăcile dentare favorizează carii, doar acelea care adăpostesc bacteriile ce formează acid și care supraviețuiesc acestor medii acide, cum ar fi Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus.
Bacteriile provocatoare de carii, precum S mutans și S sobrinus pot fermenta rapid zaharurile simple din salivă și de pe dinți. Fermentarea duce la acumularea de acid ca produs secundar. Acest acid reduce pH-ul de la suprafața dinților și duce la eroziunea și demineralizarea smalțului. Important de știut, atât S mutans, cât și S sobrinus supraviețuiesc în medii cu pH scăzut, spre deosebire de majoritatea bacteriilor din gură. Acest lucru le permite să omoare celelalte bacterii din gură și să se înmulțească mai rapid fără ca alte bacterii să poată preveni apariția lor.
Cercetările arată că și cariile de etapă ulterioară, cum ar fi cele cu afectarea dentinei și pulpei, adăpostesc diferite bacterii care se înmulțesc într-un mediu deja acid și conduc în continuare la degradare. Multe dintre aceste bacterii sunt specii de Lactobacillus, cunoscute pentru capacitatea lor de a fermenta zaharuri și de a supraviețui în combinație cu acidul.
Bacteriile cauzatoare de carii se pot transmite de la o persoană la alta
Studiile actuale au demonstrat că Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus se pot răspândi de la o persoană la alta. Este cunoscut faptul că fiecare dintre aceste bacterii producătoare de carii colonizează dinții și favorizează cariile dinților.
Abundența lor este direct legată de riscul apariției cariilor. Studiile arată că nivelurile ridicate de S mutans sunt asociate cu numărul mare de carii dentare, în special la copii. S mutans este transmis direct de la părinte la copil, în special de la părinții care au carii dentare deja existente.
Un studiu a arătat că S mutans a fost transmis de la un student la altul din aceeași clasă. Cercetătorii au emis ipoteza că S mutans a fost transmis prin salivă și ar putea fi transferat atât prin contact direct (prin sărut), cât și prin contact indirect (stropi și scuipat). Oamenii de știință au folosit tehnici avansate de genomică pentru a arăta că aceeași tulpină de S mutans a fost transmisă nu numai într-o clasă, ci și printre membrii familiei!
Într-un studiu foarte elaborat efectuat pe 287 de persoane cu informații despre interacțiunile sociale, datele arată că bacteriile din cavitatea bucală, cunoscute și sub denumirea de microbiom oral, sunt similare între soți, iar bacteriile cavității bucale sunt transmise între membrii unei comunități sociale. Cu alte cuvinte, bacteriile din microbiomul cavității bucale sunt contagioase.
Bacteriile cauzatoare de carii se pot transmite de la mama la copil
Multe studii efectuate recent au demonstrat că nou-născuții mamelor cu carii dentare existente prezintă un risc mai mare de a dezvolta și ei carii. Câteva studii au indicat către cauze genetice ale smalțului slab. Cu toate acestea, marea majoritate a cercetărilor au adus dovezi puternice că acești bebeluși prezintă o mai mare predispoziție către carii din cauza transmiterii bacteriilor provocatoare de carii, precum S mutans. În schimb, mamele fără S. Mutans și care au dinții sănătoși nu vor transmite S. mutans copiilor lor.
Mai mult, copiii născuți prin cezariană prezintă un risc și mai mare de a dobândi S mutans, pentru că microbiomul din cavitatea bucală se dezvoltă mai lent la bebelușii născuți prin cezariană, ceea ce permite bacteriilor patogene să invadeze și să colonizeze cavitatea bucală.
Cum pot să evit riscul de a face carii și de a transmite bacterii cauzatoare de carii?
Menține un microbiom sănătos în cavitatea bucală. În timp ce transmiterea de S mutans poate fi imprevizibilă, deoarece nu cunoști întotdeauna starea persoanelor cu care intri în contact (similar cu covid sau orice altă boală), te poți proteja de propagarea potențială prin menținerea unui microbiom sănătos al cavității bucale. Persoanele cu o sănătate orală stabilă sunt mai puțin susceptibile să fie colonizate de agenți patogeni externi decât persoanele cu probleme de sănătate.
Adoptă o dietă sănătoasă și redu aportul de alimente bogate în zahăr. Zaharurile simple alimentează cariile care generează microbi. Fără zaharuri simple este puțin probabil ca aceste bacterii să se multiplice și să provoace boli. În plus, fără aceste zaharuri simple, subprodusele acide nu se acumulează deoarece fermentația nu are loc.
Îmbunătățește-ți obiceiurile ce țin de igiena orală. Periajul și folosirea aței dentare sunt metode dovedite că reduc abundența de bacterii cauzatoare de carii.
Testează-ți microbiomul din cavitatea bucală. Poți afla nivelul de bacterii care provoacă carii în gura ta și a oamenilor din jurul tău, efectuându-ți, atât tu, cât și partenerul, un test de microbiom al cavității bucale.
Mestecă gumă cu xylitol. Xylitolul poate reduce acumularea de acid prin prevenirea fermentării zaharurilor.
Mănâncă mai multe alimente care conțin arginină sau mestecă gumă cu arginină, cum ar fi BasicBites. Bicarbonatul de arginină poate crește pH-ul de la suprafața dinților și poate preveni eroziunea acidă a smalțului.
Programeaza o consultație gratuita la clinica Dentix pentru a afla mai multe despre testarea microbiomului oral propriu și modalitățile de tratament eficace, ce conțin anticorpi activi împotriva microbilor care dezvolta cariile dentare, la telefon: 0745 574 013 sau 0744 392 853