











În cadrul unei ședințe de consiliu local, de joi, 24 august, se va discuta un proiect de hotărâre prin care „Casa Fluturașilor” din Roman se transformă în Creșa Roman, cu personalitate juridică proprie, ca unitate de învățământ, conform legilor care intră sau sunt în vigoare.
Iată ce prevede Referatul de Necesitate care însoțește proiectul de hotărâre
„Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 100 din 15 septembrie 2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2022, Guvernul a adus modificări Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 în conformitate cu care ”creşele fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar şi oferă copiilor antepreşcolari cu vârste cuprinse între 0 luni şi 3 ani servicii integrate de educaţie, îngrijire şi supraveghere.”
Metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 566/2022, la art. 6, alin. (6) prevede: ”Centrele de zi care au cel puţin o grupă de copii antepreşcolari, dar nu mai mult de jumătate dintre beneficiari de vârstă antepreşcolară funcţionează în continuare cu denumirea de centru de zi. Dacă numărul antepreşcolarilor depăşeşte jumătate din numărul total al beneficiarilor centrului de zi, autorităţile administraţiei publice locale fac demersuri pentru înfiinţarea unei creşe.”
Cum serviciile Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor” sunt destinate exclusiv copiilor antepreşcolari cu vârste cuprinse între 0 luni şi 3 ani, ținând cont de dispozițiile art. 6, alin (6) din Metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 566/2022, respectiv:” dacă numărul antepreşcolarilor depăşeşte jumătate din numărul total al beneficiarilor centrului de zi, autorităţile administraţiei publice locale fac demersuri pentru înfiinţarea unei creşe.”, în vederea respectării prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se impune înființarea unității de educație timpurie antepreșcolară cu program prelungit, cu personalitate juridică – Creșa Roman, prin reorganizarea Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Roman, ordonator terțiar de credite.
Capacitatea maximă a clădirii Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” este de 90 de locuri.
Pentru buna funcționare a Creșei Roman, se impune aprobarea unor măsuri financiare de implementat precum:
– finanțarea Creșei Roman se va realiza pe baza costului standard potrivit HG nr. 48/2023
– finanțare de bază, conform Legii nr.1/2011, precum și prin finanțare complementară asigurată din bugetul de stat și din bugetul local al Municipiului Roman, conform Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și ale HG nr. 566/2022 ;
– imobilul din municipiul Roman, str. Smirodava nr. 28, județ Neamț, în care, în prezent, își desfășoară activitatea Centrul de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor”, va fi dat în folosință gratuită de către Municipiul Roman noii instituții – Creșa Roman, în scopul desfășurării activităților specifice, prin preluarea inventarului elementelor patrimoniale pe bază de protocol și/sau proces-verbal de predare-primire,
– stocurile de mărfuri constând din: alimente, birotică, furnituri de birou, mobilier, obiecte de joacă, materiale de curățenie, dezinfectanți, medicamente, materiale sanitare și alte materiale cu caracter funcțional vor fi preluate de la Direcția de Asistență Socială Roman pe baza de proces-verbal de predare-primire de Creșa nou înființată, în scopul asigurării funcționalității acesteia,
– drepturile și obligațiile aferente contractelor de achiziţie publică încheiate de către DAS Roman și/sau de Municipiul Roman, care au ca obiect servicii, furnizări de bunuri sau utilități aferente Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor” și angajamentele legale şi bugetare aferente contractelor menționate vor fi preluate de către Creșa Roman,
– facturile emise în baza contractelor cesionate Creșei Roman, până la data preluării acestora, de către instituția nou înființată vor fi decontate de Direcția de Asistență Socială Roman.
Denumirea noii instituții – Creșa Roman – respectă prevederile Procedurii din Anexa 1la Ordinul 6.564/2011 privind aprobarea Procedurii de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţământ din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar emis de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Creșa Roman, unitate de educatie timpurie antepreșcolară, cu program prelungit, cu personalitate juridică, va fi subordonată Consiliului Local Roman și va avea sediul în municipiul Roman, str. Smirodava nr. 28, județ Neamț, în imobilul în care, în prezent, își desfășoară activitatea Centrul de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor”, supus reorganizării. Clădirea va fi dată în administrarea de către Municipiul Roman noii instituții – Creșa Roman, în scopul desfășurării activităților specifice prin preluarea inventarului elementelor patrimoniale pe bază de protocol și/sau proces-verbal de predare – primire și își va păstra denumirea de „Casa Fluturașilor”.
Potrivit organigramei și statului de funcții ale Direcției de Asistență Socială a municipiului Roman aprobate prin HCL nr. 164/27.07.2022, cu ultimele modificări aprobate prin HCL nr. 168/27.07.2023, Centrul de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor” are prevăzut un număr total de 36 de posturi, din care 23 de posturi sunt ocupate.
Personalul contractual al Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflațiîn situații de risc “Casa Fluturașilor” din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Roman va fi preluat prin transfer în cadrul Creșei Roman , în conformitate cu prevederile art. 506 și ale art. 551 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 32 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale art. 173 din Legea nr. 53/2003 Republicată – Codul Muncii.
După preluarea personalului din cadrul Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor”, intervin modificări în statul de funcții și organigrama cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Roman, prin desființarea Centrului de zi pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc “Casa Fluturașilor”.
Serviciile de educație timpurie antepreșcolară oferite pe timpul zilei decătre Roman, unitate de educație timpurie antepreșcolară vor fi coordonate metodologic de către Înspectoratul Școlar Județean Neamț.
Asigurarea personalului didactic de predare din unitățile publice de educație timpurie antepreșcolară se realizează, cu respectarea standardelor de calitate și a legislației în vigoare, de către inspectoratul școlar în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, în cazul creșelor nearondate unei unități de învățământ, pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. 1 din HG nr. 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.
Asigurarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din unitățile publice în care se oferă servicii de educație antepreșcolară este în responsabilitatea angajatorului, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. 3 din HG nr. 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.
Structura personalului Creșei Roman va respecta structura orientativă a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar prevăzută la art. 33-34 din Metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 566/2022.”
Aveți mai multe detalii de la inaugurarea obiectivului, pe data de 6 ianuarie 2022, aici: