Boboteaza e una dintre cele mai importante sărbători de iarnă, după Sfântul Vasile. Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 6 ianuarie.
E ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Boboteaza semnifică sfințirea apelor din întreaga lume, a întregii creații, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.
Din punct de vedere bisericesc, este vorba despre o sărbătoare foarte veche. Își are originea în Țara Sfântă. Slujba de Bobotează nu se săvârșește în biserică, ci afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână.
De Bobotează se sfințește apa în timpul slujbei din Iordan. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul, de obicei într-un spațiu mai larg unde să fie cel puțin o fântână, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare sau în curtea bisericii.
Tradiții și obiceiuri
În ajunul Bobotezei, tradiția spune că se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Tot în ajun, preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă pe toată lumea.
Fetele nemăritate ar trebui să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care stropește preotul și să o pună sub pernă ca să-și viseze ursitul, mai spune tradiția. O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei. Iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat. În Ajun de Bobotează, potrivit superstițiilor, se spune că dacă o femeie cade sau se împiedică pe gheață, în viitorul apropiat se va căsători. Tot în ajunul Bobotezei 2022, ortodocșii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciunul pe rit vechi 2022, care se sărbătorește pe 7 ianuarie, în aceeași zi cu Sfântul Ion.
Pentru a fi sănătoase tot anul, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile după sfințirea apelor. Prin tradiție, apele rămân sfințite timp de șase săptămâni. Când este foarte frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregătește „Crucea de gheață a Bobotezei”.
Se spune că de Bobotează, gospodinele nu trebuie să înstrăineze nici un obiect din casă. Cine va da cu împrumut un obiect din casă și mai ales bani, nu va avea spor în gospodărie multă vreme.
În unele zone se obișnuiește ca în ziua de Bobotează să fie aruncată într-un râu o cruce. Bărbații sar după ea, iar între ei se dă un concurs pentru care ajunge primul la aceasta.
Superstiții legate de vreme:
Dacă e brumă de Bobotează, anul nou aduce roade multe.
Dacă picură din streașina casei, vara care urmează va fi ploioasă.
Dacă în această zi plouă, întreg anul va fi ploios.
Totodată, din direcția în care vă stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile din timpul anului.