










Conducerea Spitalului Roman, managerul Maria Andrici, a prezentat vineri, 19 februarie, activitatea Secției Obstetrică-ginecologie, din cadrul Spitalului Roman, în contextul în care în ultima perioadă de timp au fost mai multe opinii pro și contra, pe rețeaua socială, vis a vis de unele situații mai puțin plăcute cu care au fost confruntați pacienții care au fost internați în această secție.
Secția Obstetrică Ginecologie (OG) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman a preluat activitatea medicala de OG din județ pentru urgentele obstetricale si urgentele chirurgicale deoarece este maternitate gr. II (același grad cu maternitatea din Piatra Neamț), având asigurate linii de garda permanente pentru OG, ATI, NN, Laborator si punct de transfuzii.
În aceasta perioada, în mod evident a crescut activitatea secției prin preluarea gravidelor si acelorlalte urgente de pe aria întregului județ, inclusiv din zone îndepărtate de centrele medicale.
2019 | 2020 | |
Numar total internari | 2561 | 2706 |
Numar foi de zi | 567 | 924 |
Numar total nasteri | 1101 | 1675 |
Numar total cezariene | 484 | 750 |
S-a constatat o creștere îngrijorătoare a cazurilor nedispensarizate fără consultații prenatale, cu patologie medicala grava asociata sarcinii si neglijate.
O atenție deosebita s-a acordat pacientelor gravide minore, extrem de numeroase, cu risc obstetrical crescut.
Activitatea medicala a fost si este susținuta de un colectiv format din:
-6 medici (specialiști si primari)
– 29 asistente medicale
– 17 îngrijitoare si infirmiere
Servicii medicale oferite sunt complexe si moderne , actualizate si adaptate permanent, conform protocoalelor recomandate de forurile abilitate. Exemple :
– intervenții ginecologice clasice, laparoscopice sau pe cale vaginala
– Intervenții minim invazive pentru incontinenta urinara de efort
– Histeroscopii cu rezectoscopii
– Dispensarizarea gravidelor clinic, ecografic, doppler, cardiotocografic si prin analize de laborator seriate
– Screning național pentru depistarea precoce a cancerului de col prin test Papanicolau si investigarea si tratarea leziunilor minore
– Tratamentul modern nechirurgical al sarcinii extrauterine
– Activitate zilnica in ambulatoriul de specialitate prin oferirea de servicii medicale persoanelor asigurate, conform programărilor
Activitatea medicala este susținută de întregul colectiv preocupat de îmbunătățirea competentelor profesionale prin participarea la numeroase cursuri de formare profesionala, organizate periodic pentru asistente si infirmiere.
– Nucleul de la sala de nașteri (medici si asistenți), împreuna cu medici anesteziști a beneficiat de un curs intensiv național pe tema gestionarii urgentelor obstetricale , organizat la București la maternitatea Filantropia.
– Cei 6 medici OG ,sunt preocupați de educația medicala continua , având multiple competente , obținute la nivel național.
Toți cei 6 medici au competenta in ecografie, laparoscopie si histeroscopie
– 3 medici au competente in colposcopie
– 1 medic are competenta in infertilitate si reproducere umana asistata
– 1 medic cu competenta si masterat in management sanitar
– 1 medic doctor in științe medicale
– 1 medic doctorand in anul III
Spitalul a susținut efortul secției de a oferii servicii medicale de calitate prin achiziționarea in timp a aparaturii medicale de calitate , necesare executării profesiei in condiții moderne si de siguranță:
– 2 ecografe moderne VOLUSON S8
– Linie de laparoscopie STORTZ
– Videocolposcop
– Linie de histeroscopie cu rezectoscopie tip OLYMPUS
– Cardiotocografe moderne pentru monitorizare fetala
– Paturi de naștere
– Monitoare pentru funcții vitale
Prin munca și prin implicarea responsabililor SMU Roman, în acest an, calitatea actului medical romașcan și standardul regimului hotelier la nivelul spitalului au crescut.

In Secțiile Pediatrie, Neonatologie și Obstretica-ginecologie s-au făcut reparații curente, au fost igienizate spatiile și s-a schimbat tâmplăria PVC și pavimentul, acolo unde a fost nevoie.
Au fost înlocuite saltele, pături, pernele și pilote.
S-au făcut investiții și în ceea ce privește mobilierul, astfel că au fost achiziționate noi scaune, paturi, mese, noptiere, birouri și frigidere.
Pe lângă cele mai sus menționate, s-au făcut și achiziții constând în:
– 2 incubatoare pentru Secția Neonatologie;
– 1 videocolposcop pentru Secția OG;
– 5 paturi ATI performante pentru Secția OG;
– 2 ecografe performante pentru morfologia fetala;
– injectomate pentru Secția OG;
– termometre non-contact.
Pacientele care nasc prin operație de cezariana primesc de la bucătăria dietetica a unității, in primele doua zile post operator, meniu cu regim hidric, respectiv semilichid alcătuit din ː
– Mic dejun – ceai neîndulcit, iaurt, brânză vaci, ou fiert, telemea nesărata
– Prânz – supa de legume si carne fiarta de piept de pui, pulpa pui sau pulpa vita
– Cina – preparate pe baza de lapte (gris cu lapte, orez cu lapte, macaroane cu lapte) si după reluarea tranzitului se trece progresiv la regim hipercaloric.