










În perioada 17-24 februarie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Roman, au desfășurat mai multe activități în unitățile de învățământ, pentru prevenirea violenței în scoli, fenomenelor de absenteism/abandon școlar, delincvența juvenilă, dar și pe linie de educație rutieră.
Astfel, la data de 17 februarie a.c., polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive pe linia prevenirii și combaterii violenței în școli, la Școala Gimnazială „Roman Mușat”, din municipiul Roman.
Discuțiile interactive au avut ca scop prevenirea faptelor antisociale în rândul elevilor, reducerea actelor de violență prin conștientizarea implicațiilor acestui fenomen, sub aspect juridic, social și emoțional.
Polițiștii au prezentat noțiunile generale ale fenomenului de tip bullying, care sunt modalitățile de intervenție și combatere, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și importanța dezvoltării abilităților non-violente de gestionare a conflictelor.
La data de 23 februarie, polițiștii au desfășurat activități de prevenire a delincvenței juvenile și a infracțiunilor contra patrimoniului, activități care s-au desfășurat în cadrul Complexului de servicii „Familia mea”, din municipiul Roman.
Cei prezenți au ascultat cu interes explicațiile și recomandările polițiștilor și au participat interactiv la discuții.
Scopul polițiștilor, prin astfel de activități este acela de a fi alături de elevi, de a-i ghida și învăța cum să fie responsabili în vederea adoptării unei bune conduite în societate.
De asemenea, la data de 24 februarie a.c., polițiști au desfășurat activități informativ-preventive, la Școala Primară „Mușatinii” și la Grădinița „Episcop Melchisedec”, din municipiul Roman.
În cadrul discuțiilor au fost atinse subiecte precum abuzul fizic și emoțional asupra minorilor, precum și metodele de prevenire ale acestuia.
Elevii au identificat împreună cu polițiștii factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă.
Totodată, polițiștii le-au prezentat elevilor regulile de circulație și importanța abordării unei conduite corecte ca pietoni, pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere.
Prevenirea delincvenței juvenile, abandonul școlar și absenteismul de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii, context în care, astfel de activitati se vor desfășura și în perioada următoare.
Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:
– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!
– Dacă sunteți victima comportamentului violent din partea unor colegi sau a altor persoane din anturaj, anunțați profesorii, părinții sau poliția, pentru a fi ajutați!
– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!
Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.