A+ A A-

ANI: CONSILIERUL PETRU GÎNDULESCU ESTE ÎN CONFLICT DE INTERESE!

ANI: CONSILIERUL PETRU GÎNDULESCU ESTE ÎN CONFLICT DE INTERESE!

 

poza deschidere stire consilierul local petru gindulescu„Agenția Națională de Integritate a constatat, în cazul a 15 foști sau actuali aleși locali, încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese de natură administrativă, după cum urmează:

 - constatarea stării de  incompatibilitate în cazul a 13 persoane (1 primar, 6 viceprimari, 5 consilieri locali și 1 fost consilier local);

 - încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către doi consilieri locali”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate, publicat marți, 16 decembrie, pe pagina instituției.

De ce conflict de interese de natură administrativă, pentru PSD-istul PETRE GÎNDULESCU?

„A participat la deliberarea şi adoptarea hotărârii consiliului local privind aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul local, respectiv alocarea sumei de 15.000 Lei către Parohia Bisericii „Sfântul Gheorghe”, în vederea executării lucrărilor de consolidare, restaurare şi reabilitare ale bisericii, încălcând, astfel, dispozițiile art. 46, alin. 1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit. b) și e) din Legea nr. 393/2004.

Anterior acestei hotărâri, societatea comercială în cadrul căreia deţine funcţia de administrator/asociat unic a încheiat un contract de lucrări în valoare de 2.679.840 Lei cu Parohia Sf. Gheorghe”, se precizează în comunicatul oficial al ANI.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. GÎNDULESCU PETRU nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se mai arată în comunicatul ANI.

Ce prevede legea în astfel de cazuri?

Art. 46, alin. 1) din Legea nr. 215/2001: „Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local.”

Art. 75, lit. b) și e) din Legea nr. 393/2004: „Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia; e) orice persoana fizica sau juridica, alta decat autoritatea din care fac parte, care a facut o plata catre acestia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora”.

În ceea ce îl privește pe consilierul PSD Petre Gîndulescu cazul nu este singular!poza interior stire consilierul local petru gindulescu

Într-un articol din Monitorul de Neamț, publicat pe data de 29 august 2012, semnat de Flora Ordean, Petru Gîndulescu ne oferă următoarea declarație:

„Am avut o lucrare anul trecut (n.r. 2011). Atunci când m-am înscris în cursa electorală mi-am asumat și acest aspect. În prezent, e adevărat că am în subantrepriză un tronson dintr-o porțiune a PIDU, care tocmai e pe cale de a fi terminată. N-am de gând să-mi dau demisia din consiliul local“.

„Firma Petrina Construct, al cărui acționar este social-democratul Petru Gîndulescu, consilier local USL, a realizat lucrări de reparatii la Casa Sperantei, în valoare de 150 mii lei, dar lucrează si la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană la lotul Pietonal Stefan cel Mare, tronsoanele I-IV, în asociere cu Modern Construct, Contact Steel și Strud Construct. Consilierul Petru Gîndulescu susține că nu se află în stare de incompatibilitate”, scria același jurnalist în 29 august 2012.

„Constatarea încetării mandatului de consilier local sau consilier judeţean se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale”, spune Legea 161.

Care sunt incompatibilitățile aleșilor locali?

„Legea nr. 161/2003, MO 279/2003, aplicabil din 25.5.2007 sectiunea 4 prin art. 87, art. 88, art. 89, art. 90, art. 91, art. 92, art. 93 prevede principalele incompatibilitati ale alesilor locali.

Acestea sunt:

Art. 90 (1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

Vlăduț Clapa

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.