A+ A A-

UN PAS IMPORTANT PENTRU SPITALUL ROMAN ȘI COMUNITATE!

UN PAS IMPORTANT PENTRU SPITALUL ROMAN ȘI COMUNITATE!

 

S-AU FĂCUT PRIMELE DEMERSURI ȘI DOCUMENTE ÎN VEDEREA ÎNFIINȚĂRII COMPARTIMENTULUI DE ÎNGRIJIRI PALIATIVE.

poza deschidere stire un pas mare pentru spitalPentru Zona Roman, pentru Municipiul Roman, un Compartiment de Îngrijiri Paliative este deosebit de necesar, cazurile medicale care au nevoie de astfel de îngrijiri înmulțindu-se în ultimii ani.

Conducerea unității medicale romașcane este în fază avansată cu demersurile pentru înființarea unui compartiment specializat pe îngrijiri paliative.

„Ne-am asigurat că avem un spațiu și că acesta corespunde din punct de vedere epidemiologic. Referatul, cu toate precizările legate de circuitele medicale, spațiu și posibilitatea susținerii compartimentului, l-am trimis spre avizare Direcției de Sănătate Publică, urmând ca după acordarea avizului dumnealor, să discutăm în cadrul Consiliului Local Roman. Cu cele două avize, documentul va pleca spre Ministerul Sănătății, spre aprobare.

Va fi un compartiment cu 10 paturi. Acestea au fost luate din diferite secții ale spitalului, după analiza indicatorilor.

După ce avem avizată structura, la nivelul ministerului, putem face și angajările. Există obligativitatea să avem un anestezist, un contract cu un psiholog, lucruri care există și pe care le-am menționat în referat.

Am identificat un coleg de medicină generală care are și competența de „îngrijiri paliative” și care și-a oferit disponibilitatea să ne ajute să coordoneze activitatea în acel compartiment”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Ce este îngrijirea paliativă?poza interior stire un pas mare pentru spital

Îngrijirea paliativă reprezinta îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, problemele psihologice, sociale şi spirituale au importanţă majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiiile acestora.

Cine poate beneficia de ingrijiri paliative?

„Pacientii eligibili pentru ingrijire paliativa sunt:

-copii sau adulti cu boli sau leziuni congenitale care duc la dependenta de tratamente de sustinere a vietii sau ingrijire de lunga durata pentru realizarea activitatii cotidiene uzuale;

-persoane de orice varsta cu boala acuta severa si care ameninta viata (traumatisme severe, leucemie acuta, accident vascular), unde vindecarea este un scop realist, dar unde boala in sine sau tratamentele asociate aduc cu sine o suferinta semnificativa;

-persoane care traiesc cu boli cronice progresive (boala vasculara periferica, cancer, insuficienta renala sau hepatica, AVC cu deficit functional sever, boala cardiaca sau pulmonara avansata, fragilitate data de varsta avansata, dezordini neurodegenerative si dementa);

-pacienti cu boala terminala;

-persoane care traiesc cu boli cronice si care limiteaza viata, rezultate in urma unor accidente sau traumatisme severe.

În îngrijirea unui pacient este nevoie de echipă interdisciplinară (pentru a satisface nevoile complexe ale pacientului şi familiei), în centrul acesteia este pacientul cu familia, iar ceilalţi interacţionează cu aceştia dar şi între ei în funcţie de complexitatea cazului sau evoluţia bolii: medicul, asistentul medical, asistentul social, infirmiera/îngrijitorul la domiciliu, psihologul, preotul/pastorul, fizioterapeutul, terapistul ocupaţional, terapistul prin joc, dieteticianul, farmacistul şi, nu în ultimul rând, voluntarul.

Beneficiarii îngrijirii paliative nu sunt doar bolnavii de cancer ci şi pacienţii geriatrici, cei cu boli neurologice, insuficienţe de organ, SIDA, malformaţii congenitale precum şi alte boli cronice care necesită o îngrijire continuă sau la care simptomatologia are o evoluţie imprevizibilă.

Îngrijirea pacienţilor pe moarte se extinde dincolo de controlul durerii şi al simptomelor. Ea include sprijinul:

– pacientului pe măsură ce el se adaptează la scăderea abilităţilor fizice şi jeleşte anticipat pierderea familiei, prietenilor şi a tot ce îi este familiar;

– familiei care se adaptează la faptul că cineva apropiat va muri”, precizează site-urile de specialitate.

Vlăduț Clapa

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.