A+ A A-

ATENȚIE LA CUMPĂRAREA LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR!

ATENȚIE LA CUMPĂRAREA LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR!

 

INSPECTORII OPC AU GĂSIT NEREGULI LA COMERCIALIZAREA ACESTOR PRODUSE!

poza deschidere stire atentie la cumpararea legumelor si fructelorIn perioada 10-28.11.2014, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune tematica de control de verificare a modului in care sunt respectate prevederile legale privind protectia consumatorilor la comercializarea legumelor si fructelor proaspete, in magazine alimentare, hipermarketuri si supermarketuri, piete agroalimentare, depozite si piete en-gros.

- Au fost controlati 1.100 operatori economici, dintre care la un numar de 824 (75 %) au fost constatate deficiente;

- A fost verificata o cantitate cca. 357 tone fructe si legume proaspete, din care circa 140 tone (39%) nu se incadrau in prevederile legale;

Masuri aplicate:

• oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 523 kg fructe si legume, in valoare de 3.000 lei, produse improprii consumului uman;

• oprirea temporara de la comercializare a cca. 115 tone fructe si legume, in valoare de  367.000 lei  pana la remedierea neconformitatilor constatate;

• aplicarea de 891 sanctiuni contraventionale dintre care 546 amenzi contraventionale in valoare de 1.543.000 lei si 345 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Abateri constate:

- abateri privind conformitatea produselor la comercializare: produse cu caracteristici neconforme cu prevederile legislative, neincadrare in cantitea neta, produse cu data durabilitatii minimale depasita.

- lipsa informatiilor sau marcarea incorecta si/sau incompleta a elementelor de identificare si caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit: neinscrierea tarii de origine, categoria de calitate, soi, specie, calibru, lipsa traducerii in limba romana,  eticheta pentru produsele  ecologice incompleta.

- nerespectarea prevederilor privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in   relatia cu consumatorii

- abateri privind desfasurarea promotiilor

- abateri privind afisarea preturilor.

Conform legislatiei in vigoare, in limita tolerantelor admise, produsele trebuie sa indeplineasca cerinte minime de calitate:

- intregi,

- sanatoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate, astfel incat devin improprii pentru consum,

- curate, fara materii straine vizibile,

- fara daunatori,

- fara deteriorari cauzate de daunatori care afecteaza pulpa,

- fara umezeala externa anormala,

- fara miros si/sau gust strain.

Conform legislatiei trebuie afisate in mod lizibil si vizibil pe una dintre partile ambalajului, fie imprimate direct pe colet, urmatoarele:

- ambalatorul/expeditorul;

- produsul;

- specia sau soiul (daca este cazul);

- tara de origine;

- categoria de calitate;

- calibrul (daca este cazul);

- marca oficiala de control (optional).poza interior stire atentie la cumpararea legumelor si fructelor

Produsele pot fi prezentate de comerciantul en detail si neambalate, cu conditia ca acesta sa expuna, alaturi de produsele expuse spre vanzare, un anunt vizibil si lizibil, care sa indice informatiile specifice prevazute in standardele de comercializare cu privire la denumire, tara de origine a produsului si clasa de calitate din care acesta face parte.

Informațiile sunt cuprinse într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.