A+ A A-

NEREGULI LA COMERCIALIZAREA ANVELOPELOR NOI!

NEREGULI LA COMERCIALIZAREA ANVELOPELOR NOI!

 

poza deschidere stire nereguli la comercializarea anvelopelor noi„In perioada 27.10.2014-07.11.2014, Autoritatea Nationala pntru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea  anvelopelor noi fabricate dupa 1 iulie 2012.

Au fost controlați 367 operatori economici, constatandu-se abateri  la un numar de 156, reprezentand  42,5% din cei  controlati.

Au fost aplicate 169 sanctiuni, dintre care 76 amenzi contraventionale in valoare de 499.500 lei si 93  avertismente pentru nerespectarea legislatiei privind drepturile consumatorilor.

1. Informarea consumatorilor:

- lipsa denumire produs

- lipsa denumire si adresa producator/distribuitor

2. Traducerea in limba romana a informatiilor

- informati netraduse in limba romana

3. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor

- nu se preciza data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice

4. Respectarea prevederilor Regulamentului CE nr. 1.222/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor in ceea ce priveste eficienta consumului de combustibil si alti parametri - art. 4, 5, 6

4.1. Responsabilitatile furnizorilor de pneuri conform art.4 din Regulamentul nr. 1222/2009

- lipsa pe banda de rulare  a autocolantului etichetei indicand clasa de eficienta a consumului de combustibil, clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia , precum si clasa de aderenta pe teren umed: Jud. Arges.

4.2. Responsabilitatile distribuitorilor de pneuri conform art.5 din Regulament nr. 1222/2009

- lipsa autocolant pus la dispozitie de distribuitor cu o “eticheta indicand clasa de eficienta a consumului de combustibi, clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia, precum si clasa de aderenta pe teren umed”

4.3. Responsabilitatile furnizorilor si distribuitorilor de vehicule conform art.6 din Regulament  nr. 1222/2009

- lipsa informatii incluse cel putin in materialele tehnice promotionale despre clasa de eficienta a consumului de combustibil, despre clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia si despre clasa de aderenta pe teren umed: Jud. Brasov.

5. Legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit

- lipsa afisare pret

- lipsa afisare cod unic de inregistrare

- lipsa afisare  orar de functionare

SFATURI PENTRU CONSUMATORI - Anvelope noi fabricate  dupa 1 iulie 2012poza interior stire nereguli la comercializarea anvelopelor noi

Etichetare

Distribuitorul are obligatia sa puna la dispozitie cumparatorului un “autocolant” cu o eticheta indicand clasa de eficienta a consumului de combustibili, clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia, precum si, clasa de aderenta pe teren umed.

Furnizorii si distribuitorii de vehicule trebuie sa informeze consumatorii cu privire la  informatiile incluse cel putin in materialele tehnice promotionale despre clasa de eficienta a consumului de combustibil, despre clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia si despre clasa de aderenta pe teren umed.

Incepand cu 1 noiembrie 2011, anvelopele noi “pentru iarna” trebuie sa prezinte informatia privind caracteristicile de iarna, respectiv simbolul  „M+S” sau „M.S” sau „M&S”) inscriptionata cu litere pe peretele lateral (flancul) al anvelopei”, se precizează într-un comunicat al Biroul de Presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.