A+ A A-

ZIUA NAȚIONALĂ: MESAJUL PREFECTULUI JUDEȚULUI NEAMȚ

ZIUA NAȚIONALĂ: MESAJUL PREFECTULUI JUDEȚULUI NEAMȚ

 

„Dragi români,

Sărbătorim astăzi un moment decisiv al istoriei poporului român, realizarea statului național unitar român, în anul 1918, atunci când, prin eforturile si sacrificiile a generații întregi, s-a înfăptuit Marea Unire. Este ziua în care visul de veacuri al neamului românesc de a trăi într-o singură ţară s-a împlinit.

poza deschidere stire mesajul prefectuluiMarea Unire este măreaţă pentru faptul că este opera întregii suflări româneşti, care şi-a păstrat şi  consolidat identitatea etnică, religioasă, culturală şi naţională, împotriva tuturor piedicilor vremurilor.

Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România ca rezultat al voinţei tuturor românilor, ca rezultat al exercitării dreptului la autodeterminare. La 1 decembrie 1918 s-a împlinit idealul de veacuri  al celor uniţi în cuget şi în simţiri pe care versurile imnului naţional îi numeşte: pătrunşi la suflet de sfânta libertate, cei care au pus mai presus de orice idealul unei naţiuni.

Marea Unire a fost un exerciţiu al democraţiei reprezentative de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, care au decis unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, poate cel mai important al istoriei României.

În această zi ne aducem de fiecare dată aminte şi îi omagiem pe toţi cei care au contribuit şi s-au jertfit pentru realizarea acestui măreţ ţel şi care nu şi-au pus niciodată interesele personale în faţa intereselor naţiunii române. Cei care au înfăptuit Unirea ne-au învăţat ce înseamnă solidaritate, dăruire, curaj şi mai ales modestie.poza interior stire mesajul prefectului

Aparţinând de secole la o comunitate  spirituală şi de limbă, neclintiţi de mii de ani de pe aceste meleaguri şi împărtăşind valori comune, la 1 decembrie 1918 am scris din nou pe tricolor UNIRE. Astăzi, mândri de a ne fi născut pe aceste meleaguri, uniţi de aceleaşi sentimente şi idealuri cu cei ce au înfăptuit Marea Unire ne simţim datori să păstrăm  moştenirea ce ne-a fost lăsată şi să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.

Omagiem astăzi şi memoria înaintaşilor noştri, români ce au realizat Marea Unire şi pe toţi aceia care şi-au dat viaţa pentru idealul unirii şi libertăţii, ideal pe care l-au apărat chiar cu preţul vieţii.

Avem datoria să ne unim forţele, să colaborăm astfel încât România să fie un stat puternic, respectat, iar performanţele din diferite domenii  prin care ne-am făcut şi ne facem remarcaţi peste hotare nu fac decât să demonstreze că suntem o ţară cu oameni extraordinari, muncitori şi devotaţi. Trebuie să promovăm simbolurile şi valorile noastre pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri. Dovedim  astăzi că suntem un partener de încredere al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, promovând şi apărând valorile acestora, dar reuşim să păstrăm autenticul şi tradiţionalul românesc.

Ceea ce îmi doresc de Ziua Naţională a României este ca în fiecare zi să fim mai buni, patriotismul să fie un sentiment şi nu doar un cuvânt, iar noi toţi să spunem răspicat şi pretutindeni: sunt mândru că sunt român!

La mulți ani români! La mulți ani România!”  Prefectul Judeţului Neamţ, Ioan Vlad Angheluţă.

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.