A+ A A-

LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LA MULȚI ANI DRAGI ROMÂNI!

LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LA MULȚI ANI DRAGI ROMÂNI!

LA MULȚI ANI ROMAȘCANI, ORIUNDE VĂ AFLAȚI!

 

Municipiul Roman, de Ziua Națională a României! Romașcanii, de Ziua Națională a României!

poza deschidere stire la multi ani romania1 decembrie 2014, găsește Municipiul Roman în mijlocul unor profunde transformări, evenimente și schimbări arhitectonice care nu s-au mai întâmplat din 1990 și până în prezent.

1 decembrie 2014, găsește romașcanii într-un municipiu schimbat, frumos, cu obiective la care nici nu se visa în anul 1990 și cu perspective să devină un centru important în Regiunea Moldovei.

În ultimii șase ani, de când în fruntea Primăriei Roman și în capul mesei „marii familii romașcane” șade primarul Laurențiu Leoreanu, transformările sunt vizibile la tot pasul și ne fac să fim mândri că suntem din Roman.

Schimbările sunt admirate și de romașcanii plecați peste hotare și care se întorc, o lună într-un an, pe meleagurile natale.

Cum întâmpină Municipiul Roman, Ziua Națională a României – 1 decembrie 2014?poza interior stire la multi ani romania

Putem începe enumerarea noastră cu transformările pe care le-a suferit Centrul Vechi al Municipiului, un loc lăsat de izbeliște foarte mulți ani și care acum, datorită finanțărilor obținute prin PIDU, este mândria romașcanilor.

Putem continua cu Parcul Municipal, un spațiu de relaxare modern și deosebit de frumos, admirat de toți cei care ne vizitează. În Parcul Municipal găsim Muzeul de Științe ale Naturii, un obiectiv refăcut „din cenușă” și care găzduiește periodic expoziții cu specific.

Putem circula pe Centura de Vest a Romanului, stradă refăcută în totalitate, deosebit de importantă pentru preluarea traficului greu, și care a stat foarte mulți ani doar pe hârtie, ca proiect pentru finanțare.

Parcările moderne ne întâmpină la tot pasul, zone în care nu s-a intervenit deloc de zeci de ani.

Ștrandul Municipal, obiectiv finalizat în 2014, va face ca romașcanii să nu mai meargă în alte locuri pentru relaxare ci să-și petreacă sezonul de vară alături de cei dragi într-un spațiu modern, unic în Moldova.

Zona de Relaxare și de Picnic, un spațiu vis a vis de Ștrandul Municipal, care va fi inaugurată în vara anului viitor și care va reîntregi aspectul modern al zonei.

Microhidrocentrala pe Moldova, un obiectiv care a făcut ca Primăria Roman să fie unică în țară prin faptul că este singura licențiată în producerea energiei electrice.

Ecologizarea zonei Rampei de Gunoi a Municipiului Roman, un loc de care romașcanii își aduc aminte cu groază datorită mirosurilor pe care le emana și care în prezent este pregătit să devină un nou proiect ecologic, eventual un parc și spațiu de distracție cu piste pentru role și biciclete.

poza interior 2 stire la multi ani romaniaMai avem acum Casa Bunicilor, Casa Pâinii, Piscina Publică, o Sală Polivalentă modernă, Terenuri de Fotbal cu nocturnă, și multe alte obiective.

La toate acestea se adaugă modernizarea rețelelor de apă și canalizare, în cartiere unde nici nu se discuta de așa ceva, cu ani în urmă, asfaltările unor străzi care „nu au văzut asfaltul” până în prezent și multe altele.

Mai sunt lucrări care vor urma dar de care vom vorbi la 1 decembrie 2015.

Ar trebui să scriu pagini întregi cu ceea ce s-a realizat în ultimii șase ani în Municipiul Roman și vorbim numai despre acești ani pentru că din 2008, Romanul a cunoscut cele mai semnificative transformări edilitare și social – economice.

„Trebuie să fim mândri că suntem romașcani și eu am înțeles cel mai bine acest lucru pentru că mi-a plăcut să fiu permanent în mijlocul marii familii romașcane.

Când am început activitatea în Primăria Roman, în funcția de primar, nu am fost specializat în administrație locală dar am înțeles repede că totul este ca în familie; dacă gospodarul familiei este harnic și face ca familia să aibă ceea ce își dorește, și familia îl recunoaște ca gospodar și îl respectă.

Sunt mândru că putem sărbători 1 decembrie 2014 în marea familie romașcană, cu trupul și cu sufletul, pentru cei care sunt departe, într-un municipiu care arată altfel de la un an la altul.

Totul s-a putut realiza datorită romașcanilor care m-au susținut și care m-au determinat să văd drumul pe care îl avem de parcurs.

Vă mulțumesc tuturor pentru faptul că, acolo în sufletul dumneavoastră, ați găsit un loc și pentru primarul Laurențiu Leoreanu, pentru că acolo, în Încrederea dumneavoastră, ați găsit un spațiu și pentru Laurențiu Leoreanu și, nu în ultimul rând, vă mulțumesc pentru că ați reușit să fiți convinși că în fiecare an, de Ziua Națională a României, merităm să sărbătorim faptul că suntem români”, a spus Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Semnificația istorică a zilei de 1 decembrie!poza interior 3 stire la multi ani romania

1 decembrie este adoptată ca zi naţională a României în 1990, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, creându-se un singur stat naţional.

Primul pas este fãcut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, când Sfatul Țării din Basarabia proclamă Republica Democratică Moldovenească, urmat de cel din 24 ian./6 feb. când se adoptă declaraţia de independenţă.

Încununarea acestor actiuni se împlineşte la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Tarii de la Chişinău, ales prin vot universal, direct, egal si secret decide cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenesti. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului Naţional din Bucovina, convoacã un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 în Palatul Mitropolitan din Cernăuţi.

Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi susţinută de 100.000 de persoane, adoptă o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii este ratificata prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.  În conformitate cu constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 decembrie este Ziua Naţională a României, zi adoptatã anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, după cum scriu paginile de istorie specializate.

Vlăduț Clap

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.