A+ A A-

PROGRAM DE IZOLARE TERMICĂ A BLOCURILOR DIN ROMAN

PROGRAM DE IZOLARE TERMICĂ A BLOCURILOR DIN ROMAN

 

poza deschidere stire program de izolare termica a blocurilor din romanMunicipalitatea romașcană are un program de izolare termică a blocurilor de locuință, selectate pe baza unor criterii delimitate de legile în vigoare.

În prezent, blocurile de locuinţe înregistrează, de regulă, un consum specific anual de energie pentru încălzire cuprins între 180kWh/mp şi 240 kWh/mp. Condominiile proiectate în perioada 1950-1990 au cele mai importante pierderi de energie prin pereţii exterior, ferestre şi terase. Aceste pierderi de energie determină costuri foarte ridicate cu încălzirea apartamentelor pe perioada de iarnă.

Totodată, blocurile proiectate între anii 1950-1990 prezintă, adesea, elemente de construcţii ale faţadelor degradate sau deteriorate, precum şi componente - pereţi exteriori şi tâmplărie exterioară - neperformante din punct de vedere energetic.

În acest sens, realizarea lucrărilor de intervenţie stabilite prin O.U.G. nr. 18/2009 au efect direct asupra reducerilor consumurilor de combustibil convenţional utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, a reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră, a reducerilor cheltuielilor cu încălzirea locuinţelor pe perioada de iarnă şi cu climatizarea, pe perioada de caniculă, precum şi ameliorarea aspectului urbanistic a localităţii. Obiectivul specific vizat prin acest act normativ este reducerea consumului anual specific de căldură pentru încălzire în blocurile de locuinţe izolate termic la valori sub 100 kWh/mp arie utilă.

Coordonatorul Programului local multianual de creştere a performanţei energetice la blocurile de locuinţe este primarul municipiului Roman.

Finanţarea proiectării lucrărilor de intervenţie se asigură integral din bugetul local al municipiului , iar finanţarea executării lucrărilor de intervenţie se asigură astfel:

a. 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei;

b. 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite;

c. 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.poza interior stire program de izolare termica a blocurilor din roman

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 18/2009, Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe este elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului prin centralizarea propunerilor cuprinse în programele locale elaborate de autorităţile administraţiei publice locale.

Municipiul Roman a iniţiat Programul local multianual de reabilitare  termică a blocurilor de locuinţe, potrivit art. 30 din O.U.G. nr. 18/2009. Acest program conţine până în prezent 86 blocuri de locuinţe.

Având în vedere că Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului prin Compartimentul Asociaţii de Proprietari a centralizat în continuare din luna martie 2012 până în luna noiembrie 2014 documentaţiile necesare cuprinderii în Program şi a altor blocuri din municipiul Roman, propunem spre aprobare Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, completat conform anexei şi care cuprinde 88 de blocuri de locuinţe, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care se va discuta pe finalul acestei săptămâni, în cadrul ședinței de consiliu local.

Puteți consulta anexa la acest reportaj pentru a vedea care sunt blocurile din Roman cuprinse în programul de reabilitare termică.

Vlăduț Clapa

>>>PROGRAM ANUAL IZOLAȚII TERMICE<<<

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.