A+ A A-

KARA, UN CÂINE CARE SALVEAZĂ VIEȚI, ȘI…DUMITRU IUȘTIUC!

KARA, UN CÂINE CARE SALVEAZĂ VIEȚI, ȘI…DUMITRU IUȘTIUC!

 

poza deschidere stire kara un caine care salveaza vietiIn cadrul Detasamentului de Pompieri Roman isi desfasoara activitatea unul dintre cele mai bune echipaje de cautare-salvare a persoanelor de sub daramaturi din tara. Este vorba de plutonierul adjuntant Dumitru IUSTIUC si cel mai bun prieten al sau, cainele Kara. Activitatea in aceasta formula a inceput in luna martie a anului 2011, cand cei doi au parcurs o perioada de patru luni de pregatire la Sibiu, la sfarsitul careia Kara a obtinut clasa I, cu media finala de 9,60. Kara avea atunci varsta de un an si doua luni.poza interior 1 stire kara un caine care salveaza vieti

Plutonireul adjuntant Dumitru IUSTIUC a privit propunerea de a avea un asemenea partener ca fiind „mana destinului”, avand in vedere ca este absolvent al Liceului Agricol Horia, al Colegiului Universitar Agricol, specializarea „Cresterea animalelor mici”, cu diploma de subinginer, si al Facultatii de Zootehnie Iasi, cu diploma de inginer si ca, la sfarsitul studiilor, a satisfacut stagiul militar obligatoriu, la Arma Cercetare. Pana in anul 2007, plutonierul adjuntant Dumitru IUSTIUC a fost, timp de doi ani, inginer tehnolog la o fabrica de lapte din judetul Iasi, apoi redactor la un ziar din judetul nostru. In anul 2007 a fost incadrat ca subofiter la Detasamentul de Pompieri Roman.poza interior 2 stire kara un caine care salveaza vieti

La fiecare doi ani de zile, cei doi trebuie sa sustina un examen. In anul 2013, echipajul a obtinut, in urma examenului, media zece. Examenul a constat in parcurgerea a doua probe de cautare a unei persoane: una pe teren descoperit si cealalta pe un teren acoperit, la sediul unei ferme vechi. criteriile evaluarii au fost reactia la comenzi si aptitudinile de cautare specifice unui caine de miros.

Din fericire, nu a fost necesara activitatea de cautare a persoanelor de sub daramaturi, ceea ce nu ii face, insa, pe ce doi prieteni sa se opreasca din antrenament. Chiar prezentarile facute de cei doi coechipieri, cu ocazia „Zilei portilor deschise” si a altor activitati destinate publicului, sunt parte din antrenamentul echipei, si arata ca partenerul necuvantator nu este deranjat de prezenta unui numar de oameni in jurul lui, demonstrand ca, intr-o situati reala, el va putea sa-si desfasoare misiunea de cautare a oamenilor.

Informațiile aparțin Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Neamț.

Copyright © 2013-2017 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.